Business Internaţional

Americanii se aliaza cu chinezii pentru aluminiu

03.03.2004, 00:00 19



Aluminium Corporation of China (Chalco), unul din performerii bursei din Hong Kong anul trecut, a primit o instiintare de la Beijing, potrivit careia guvernul chinez "va aproba foarte repede" planurile companiei de a forma un joint venture cu Alcoa, gigantul american de pe piata aluminiului, potrivit declaratiilor facute de unul din directorii executivi ai Chalco.



Vestea despre aprobarea la nivel inalt a mult - amanatei operatiuni de joint venture vine la un moment potrivit pentru Chalco, care incearca sa-si mareasca productia de alumina si de aluminiu, pentru a beneficia de pe urma marjei de profit ridicate, relateaza Financial Times.



In situatia unei proportii de 50% in cadul intelegerii de joint venture, Alcoa planuieste sa investeasca 500 mil. dolari pentru a produce 400.000 tone de alumina si 130.000 tone de aluminiu pe an la deja existenta fabrica detinuta de Chalco in Pingguo, o locatie din sudul Chinei.



"Am primit un mesaj clar de la guvernul central ca va aproba foarte repede proiectul nostru" a declarat acelasi director de la Chalco.



Aceasta aprobare era asteptata sa vina inainte de sfarsitul anului trecut, dar neintelegeri asupra pretului electricitatii locale a cauzat o serie de amanari. In prezent, situatia respectiva a fost rezolvata, in opinia directorului companiei chineze.



Chalco intentioneaza sa creasca livrarile de aluminiu la 1,5 mil. tone in 2005, comparativ cu volumul de 760.000 tone din 2003, si este pe punctul de a incepe un program agresiv de achizitii pentru a atinge acea tinta.



Totusi, analisti ai industriei de aluminiu si oficiali din Beijing au atentionat in legatura cu existenta unui surpus al capacitatii de productie in sectorul aluminiului din China, dar directorii companiei Chalco nu au fost de acord cu aprecierile respective.



Inchiderea unor companii rivale in ultimele luni a fost cauzata de incapacitatea lor de a functiona in conditiile pretului ridicat al energiei electrice si al aluminei, dar Chalco se bucura de existenta unor advantaje care mentin costurile reduse si fac din expansiune o miscare inteleapta, au spus directorii companiei.



Marja de profit obtinuta de Chalco dupa vanzarea unei tone de aluminiu a fost de 1.200 dolari. Un advantaj cheie al Chalco este acela ca respectiva companie proceseaza mai multa alumina decat foloseste pentru a produce aluminiu.



Printre masurile avute in vedere pentru 2004 se regaseste si marirea capacitatii de productie de alumina si aluminiu in nordul provinciei Shanxi si in nord-estul provinciei Qinghai. O alta masura este achizitionarea companiilor eficiente mai mici care activeaza in acelasi domeniu.



Chalco este si una din putinele firme chineze din Vietnam care au semnat un memorandum ce le permite sa extraga rezervele de bauxita din districtul Dak Nong. Planul prevede construirea unei rafinarii langa mina si a unei cai ferate care sa faca legatura cu un port pentru a permite transportarea aluminei in China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO