Business Internaţional

Americanii stau la coada la cantina saracilor

04.12.2008, 16:15 40

Numarul americanilor care nu reusesc sa asigure o masa zilnica suficienta pentru intreaga familie creste din cauza crizei economice tot mai accentuate.

Pe masura ce criza financiara se raspandea in tot mai multe state americane, cateva sute de clienti a ceea ce parea a fi o banca din suburbiile orasului San Diego au inceput sa stea la coada in fata institutiei pentru a-si retrage depozitele, scrie The Wall Street Journal. In unele zile coada se intindea mult in afara cladirii, de-a lungul strazii si in fata unei statii de pompieri din apropiere. Oamenii se intorceau insa din cladire nu cu pungi pline cu bani, ci cu cutii umplute cu legume, fructe, paste sau sucuri. De ce? Pentru ca ceea ce parea a fi o banca era de fapt cladirea unei "food bank", o organizatie non-profit care se ocupa cu distribuirea de alimente si de bunuri neperisabile si care face parte dintr-o retea federala a Statelor Unite.
Pe fondul declinului economic, tot mai multe organizatii de tip "food bank" din SUA incearca sa acopere nevoia de alimente a americanilor ingrijorati de faptul ca nu vor avea ce sa puna pe masa a doua zi. Provocarea de a face fata crizei alimentare care afecteaza o anumita categorie de populatie ramane in continuare extrem de importanta in ciuda infuziilor de capital realizate de guvernul american si a ajutorului oferit de marile companii din SUA. Wal-Mart au deschis si ele o retea de "food-bank" pe teritoriul Statelor Unite, asigurand clientilor alimente din magazinele proprii in schimbul cresterii profitului.
Wal-Mart s-a alaturat astfel unui grup destul de numeros de companii care au ales sa faca donatii in cadrul programelor alimentare. Din acest grup de producatori importanti fac parte Kraft Foods, Ford, Newman's Own si chiar fundatia filantropica a miliardarului Kirk Kerkorian.
Cozile lungi care se formeaza in fata cladirilor unde se impart alimente si graba oamenilor de a obtine produsele alimentare cat mai repede arata problema pe care o are America in ultima vreme: foametea si provocarile cu care se confrunta institutiile care incearca sa diminueze problema. In ultimii zece ani, schimbarile pe care le-a suferit comportamentul alimentar al americanilor si felul in care producatorii de profil au incercat sa stimuleze apetitul consumatorilor obisnuiti au redus mult donatiile catre organizatiile de distribuire a alimentelor, crescand in aceeasi masura costurile infiintarii unei astfel de organizatii. Reteaua "food bank" se confrunta deja cu astfel de probleme inainte de aparitia primelor semne ale declinului economic. Graba cu care s-au facut insa donatiile cele mai recente ar putea sa mai elimine unele probleme. Cu toate acestea, cozile tot mai mari din fata fiecarei "food bank" ameninta sa depaseasca capacitatea de asistenta de care dispune reteaua de organizatii.
In ultimele doua decenii, sistemul "food bank" a fost extins extrem de mult pentru a face fata milioanelor de americani care aveau nevoie de asistenta - o familie din noua anul trecut - si care nu isi permit sa cumpere suficienta mancare pentru a-i hrani pe toti membrii familiei intr-o anumita perioada a anului. Organizatiile "food bank" sunt de fapt adevarate depozite care colecteaza produse alimentare en-gros pe care le impacheteaza pentru ca anumite cantine sa le distribuie catre cei aflati in nevoie. Cea mai mare dintre organizatiile de profil, Feeding America, administreaza o retea de aproximativ 200 de centre "food bank", care deservesc mai mult de 63.000 de cantine pe tot teritoriul SUA.
De-a lungul timpului, organizatiile de acest tip au depins in majoritate de donatiile pe care le ofereau producatorii de alimente si lan-turile mari de supermarketuri. Insa in ultimii ani, productia de alimente conservate, multa vreme principala categorie de alimente care putea fi gasita la centrele "food bank", a scazut foarte mult, pe fondul unei schimbari radicale in preferintele americanilor catre mancarea proaspata. Alimentele oferite de guvernul Statelor Unite prin diverse programe si-au redus si ele cantitatea in ultimii ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO