Business Internaţional

Procentul vârstnicilor care muncesc este în creştere în Europa, dar e acesta un lucru bun întotdeauna?

Procentul vârstnicilor care muncesc este în creştere...

Autor: Catalina Apostoiu

29.04.2024, 21:28 670

În 2023, 115.000 de persoane în vârstă de peste 65 de ani încă mun­ceau în Ungaria. În 2018, numărul se situa la 57.000 de persoane. Creşte­rea este prin urmare una dramatică, notează penzcentrum.hu. Cei mai mulţi rămân lucrători activi în pro­ducţie, comerţ, educaţie şi sănătate după vârsta pensionării. De­si­gur, nu este nimic în neregulă ca ci­ne­va să continue să lucreze după pen­sio­na­re, chiar şi experţii susţin acest lucru, dar dacă oamenii mun­cesc din con­strân­gere, nimic bun nu poate ieşi de aici.

În Ungaria, în 2023, aproape 115.000 de persoane cu vârste cuprin­se între 65 şi 74 de ani lucrau, relevă ultima serie de date publicate de bi­roul naţional de statistică al ţării (KSH). Această cifră este şocant de mare, mai ales în comparaţie cu anul 2010. La acea vreme, acest număr nu ajungea nici măcar la 28.000. Prin ur­mare, se poate spune că numărul ma­ghiarilor cu vârsta cuprinsă între 65 şi 74 de ani care continuă să muncească s-a triplat în 13 ani.

Toate acestea mai înseamnă că, în timp ce în 2010 lucrau 3,3% din populaţia de 65-74 de ani, în 2023 procentul va fi de 10,1%. Acesta este de departe cel mai mare raport din ultimul deceniu.

În analiza datelor, KSH scrie că evoluţia numărului de angajaţi în categoria respectivă de vârstă este determinată în principal de procesele demografice, dar participarea pe pia­ţa muncii este influenţată de mediul economic şi social care influenţează deciziile individuale. Cererea tot mai mare de forţă de muncă a stimulat angajarea pensionarilor.

Cererea în creştere pentru supli­mentarea veniturilor şi scutirea de la obligaţia de a plăti contribuţii au crescut de asemenea disponibilitatea de a munci.

Analizând datele se observă fap­tul că practic din 2015, numărul lu­cră­torilor în vârstă din Ungaria este în continuă creştere. În fiecare an, tot mai mulţi maghiari cu vârsta de peste 65 de ani rămân pe piaţa muncii. Pen­tru mulţi dintre ei, aceasta poate fi o decizie pozitivă, deoarece se simt încă suficient de tineri pentru a con­tinua să lucreze. Pentru mulţi însă, aceasta poate fi o decizie forţată, deoarece pensia lor nu ar fi suficientă pentru a-şi menţine stilul de viaţă actual.

În Polonia, fiecare al cincilea angajator (22%) plănuieşte să angajeze persoane în vârstă, conform unui studiu al grupului Progres citat de money.pl. Acest număr poate creşte dacă planurile de finanţare guvernamentală pentru companiile care angajează pensionari şi alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă după vârsta de 60 de ani intră în vigoare.

Nu lipsesc bătrânii dornici să muncească. Conform raportului SeniorApp, în decurs de un an numărul persoanelor de peste 60 de ani interesate de muncă suplimentară a crescut cu 27%. Sunt motivaţi să-şi continue activitatea în primul rând de situaţia lor financiară, dar şi de schimbările legale.

Raportul indică faptul că în ţări precum Islanda, Noua Zeelandă, Suedia, Estonia, Olanda, Germania, Cehia, Danemarca şi Elveţia, procentul persoanelor din categoria de vârstă 55-64 de ani care muncesc depăşeşte 74%.

În Polonia, acest indicator este de 58,4%. Alte date, publicate de Eurofound, arată că procentul este de 56,4%. În Ungaria, acesta se ridică la 65,6%. România are cel mai redus procent, de 46,7%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO