Business Internaţional

Anvelopele Bridgestone incalta avioanele Airbus

05.06.2003, 00:00 60

Bridgestone, cel mai mare producator de cauciucuri din Japonia, a anuntat recent ca a castigat contractul de furnizare a anvelopelor pentru noul avion cu reactie de la Airbus, A380, care va fi lansat in 2006.
De asemenea, alte doua companii japoneze, Mitsubishi Rayon, producator de fibre, si ShinMaywa, producator de vehicule, au primit contracte pentru echiparea noii vedete a flotei Airbus. Grupul european a declarat ca valoarea totala a celor trei contracte ajunge la 850 milioane dolari.
Contractele subliniaza eforturile companiei de a intari relatiile cu industria aeronautica japoneza si de a-si atrage comenzi din partea companiilor de transport aerian din Japonia. Airbus a incheiat pana acum contracte cu 15 furnizori japonezi pentru programul sau A380, in valoare de peste 3 miliarde dolari in urmatorii douazeci de ani. "Speram ca aceste contracte vor stimula o linie aeriana japoneza sa faca comenzi pentru A380, dar decizia apartine All Nippon Airways (ANA) si Japan Airlines (JAL)".
Anvelopele Bridgestone vor fi livrate liniei de asamblare finala a aeronavelor A380 de la Toulouse in ultimul trimestru din 2005. Mitsubishi Rayon va livra fibrele si materialul textil care vor fi utilizate in fabricarea unor parti componente ale avionului, iar ShinMaywa va contribui cu anumite elemente ale aripilor.
Airbus a suferit o mare deceptie anul acesta, cand ANA, a doua linie aeriana japoneza, a spus ca isi va inlocui flota de sapte aeronave de marime medie Airbus 321 cu avioane Boeing B767-300, pana in 2005. Airbus a declarat saptamana aceasta ca poarta discutii cu ANA referitor la o posibila comanda pentru A380. ANA a spus ca ramane deschisa la oferte din partea ambilor producatori de avioane. Insa, in vreme ce Airbus incearca de ani de zile sa castige teren pe piata japoneza, Boeing beneficiaza de parteneriate stranse si de durata cu industria grea din Japonia. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO