Business Internaţional

Aprecierea francului elveţian face victime surprinzătoare

 Aprecierea francului elveţian face victime surprinzătoare

Autor: Paul Comşa

02.09.2011, 00:02 5194

Aprecierea francului elveţian provoacă dezechilibre în economie şi a devenit recent sursa unor dezbateri aprinse cu privire la costul vieţii în Elveţia. Evoluţiile recente ale cursului de schimb nu afectează doar afacerile şi micile gospodării din Elveţia, ci fac şi victime neaşteptate, scrie Le Figaro.

Rareori angajaţii unei ambasade îşi anunţă nemulţumirile profe­sionale. Condiţiile de muncă sunt agreabile, iar primele de insta­lare într-o altă ţară sunt atractive. Totuşi, salariaţii Ambasadei Portugaliei din Elveţia au intrat în grevă, acuzând că salariul a coborât de la 4.500 de franci elveţieni la doar 3.000 de franci elveţieni (2.500 de euro), venit insuficient pentru condiţiile de trai din Elveţia. Scăderea salariilor vine în contextul în care euro s-a depreciat în raport cu francul elveţian, iar veniturile din admi­nistraţia portugheză au scăzut cu 10% din cauza măsurilor de austeritate.

Exportatorii sunt printre cei mai prejudiciaţi de întărirea mo­nedei naţionale. În contextul crizei economice şi al incertitudinilor legate de zona euro, investitorii consideră francul elveţian un refugiu. Mişcările de pe piaţă au influenţat cursul francului care a urmat în permanenţă un trend ascendent şi s-a apreciat cu 20% faţă de euro de la începutul anului. În consecinţă, produsele elveţiene au devenit prea scumpe pentru clienţii din Uniunea Europeană, declanşând o reacţie în lanţ la nivelul economiei naţionale.

Deşi moneda naţională este mai puternică şi, teoretic, creşte puterea de cumpărare, realitatea este alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO