Business Internaţional

Arabia Saudită învaţă că viaţa de după era petrolului este grea şi caută soluţii de a-şi asigura profitabilitatea în alte sectoare

Arabia Saudită învaţă că viaţa de după era...

Autor: Alex Ciutacu

10.09.2017, 20:04 505

Arabia Saudită caută în mod alert soluţia să îşi diversifice economia în afara sectorului petrolier. De aceea, anul trecut, a lansat o serie de reforme şi iniţiative în cadrul National Transformation Program 2020, scrie Quartz.

La mai puţin de un an de la lansarea programului de diversitate economică, Arabia Saudită va reformula proiectul prin eliminarea unor directive şi prin extinderea unor termene limită pentru anumite proiecte din cadrul reformei, anunţă Financial Times.

Aparent, necesitatea reformulării proiectului a apărut deoarece planurile Prinţului Mohammed bin Salman erau întocmite pe baza unei ambiţii exagerate care supraapreciau capacitatea de reformă într-un timp scurt.

Având controlul asupra a peste 20% din rezervele de petrol ale lumii, Arabia Saudită îşi bazează jumătate din PIB pe acest sector. Este „gâsca de aur” a statului generând 85% din veniturile din export, potrivit OPEC.

O economie atât de lipsită de echilibru este periculoasă în momentul în care preţul petrolului scade, aşa cum se întâmplă încă din 2014, preţul per baril la petrol fiind în scădere de la 100 de dolari la proximativ 50 de dolari.

Acest parcurs a generat deficite majore în bugetul Arabiei Saudite, forţând statul să împrumute miliarde de dolari pentru a-şi putea acoperi lipsurile.

Anul acesta, creşterea PIB-ului Arabiei Saudite se estimează la „aproape de zero”, potrivit FMI. Între timp, energia regenerabilă devine un competitor din ce în ce mai dur pentru combustibilul fosil.

Reforma include iniţiativa de a crea 1.2 miioane de locuri de muncă în sectorul privat pentru a reduce rata şomajului de la 11.6% la 9% până în 2020. Statul cheltuie în acest moment peste 100 de miliarde de dolari pentru a construi King Abdullah Economic City, ce intenţionează a fi un hub de business care să atragă investitori în industrie, tehnologie şi industria farmaceutică. De asemenea pariază agresiv pe turism.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO