Business Internaţional

Arabia Saudită, una dintre ţările cu cea mai ieftină benzină la pompă, trebuie să reducă subvenţia acordată populaţiei pentru a nu deveni un importator

Arabia Saudită, una dintre ţările cu cea mai ieftină...

Autor: Radu Bostan

28.12.2012, 14:01 1964

Arabia Saudită va trebui să reducă în următorii ani subvenţia la combustibil acordată populaţiei, o povară fiscală care devine tot mai acută deoarece consumul creşte mai rapid decât producţia internă, avertizează un fost consilier guvernamental, citat de Bloomberg.

 

Regatul saudit, cel mai mare exportator de petrol din lume, cheltuie mai mult de 43 miliarde de dolari anual pe această subvenţie, arată Mohammad al-Sabban, un economist şi consultant independent care anterior a lucrat la ministerul saudit al petrolului şi resurselor minerale. O analiză Citigroup publicată anul acesta aprecia că regatul va fi nevoit să recurgă la importurile de petrol în anul 2030 dacă producţia internă continuă să rămână în urma consumului.

 

"Este inevitabil, dacă nu o prioritate, ca Arabia Saudită să reevalueze preţurile la combustibili. Creşterea rapidă a consumului este o problemă serioasă care nu poate fi lăsată nerezolvată", a spus al-Sabban, adăugând că oficiali de la toate nivelele guvernului saudit împărtăşesc această convingere.

 

Consumul de petrol per capita în Arabia Saudită este cel mai mare din lume, de 4,7 tone sau 35 barili pe ani, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE). Creşterea rapidă a populaţiei, de 3,2% anual, conduce la majorarea consumului de ţiţei cu 7% în fiecare an.

 

Datorită controlului statului asupra industriei petroliere şi a subvenţiilor, Arabia Saudită este printre ţările cu cel mai mic preţ la pompă. Consumatorii plătesc 16 cenţi pe litrul de benzină, sumă echivalentă cu 1% din venitul mediu zilnic. Un plin de benzină este mai ieftin doar în Venezuela, unde un litru costă 2 cenţi, tot pe fondul subvenţiilor generoase.

 

Principala problemă a ajutoarelor este că sunt acordate tuturor categoriilor sociale, inclusiv celor înstăriţi şi expaţilor, nu doar persoanelor cu venituri reduse, a explicat al-Sabban. Ţara ar putea obţine încasări mult mai mari din pieţele externe, unde un baril de petrol se vinde cu peste 100 dolari.

 

Deşi acum trei ani a agreat o iniţiativă a G20 de a elimina treptat subvenţiile pentru combustibilii fosili, guvernul saudit nu are încă de gând să majoreze preţurile la pompă. "Reducerea treptată a subvenţiilor la combustibili este un subiect delicat în regat. Nu va putea avea loc deodată", a spus al-Sabban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO