Business Internaţional

Arcelor acuza Mittal de lipsa de transparenta

10.05.2006, 00:00 15

In urma confruntarilor iscate pe fondul dorintei de achizitionare a Arcelor de catre Mittal Steel, directorul executiv al grupului siderurgic cu sediul in Luxemburg a atacat conducerea si organizarea Mittal, acuzandu-le de lipsa transparentei, calitate necesara unui parteneriat reusit, scrie The Wall Street Journal Europe.

Guy Dolle, CEO al Arcelor, a declarat in cadrul unei conferinte despre industria otelului, care a avut loc in Cleveland, ca firma sa are un consiliu de administratie format din 18 membri, care nu include niciun executiv, dar are trei reprezentati ai sindicatelor si un presedinte non-executiv. De asemenea, partea executiva cuprinde patru persoane, printre care si directorul executiv Dolle.

El a atras atentia asupra faptului ca cele 9 persoane din conducerea Mittal Steel sunt in legatura cu familia Mittal. Astfel, miliardarul Lakshmi Mittal este in acelasi timp si director executiv si presedinte al grupului, fiul sau Aditya este presedinte si director financiar, in timp ce fiica sa Vanisha lucreaza pentru companie si actioneaza ca director. La inceputul acestui an, unitatea Mittal din Rotterdam a lansat oferta ostila in vederea achizitionarii Arcelor, capabila sa starneasca opozitia puternica din partea managerilor acesteia, dar si a unor politicieni europeni. Recent, cea mai mare companie care actioneaza in industria otelului a declarat ca este gata sa clarifice neregulile aparute si sa faca o alta oferta actionarilor Arcelor la jumatatea acestei luni. Dolle a spus ca disputa inca nu s-a incheiat si ca declaratiile familiei Mittal referitoare la incheierea unei intelegeri in trimestrul doi nu sunt fundamentate.

De asemenea, directorul executiv al Arcelor a mai criticat si structura dubla a companiei rivale, notand faptul ca familia Mittal detine 67,2% din actiunile din categoria A, care are un singur vot si toate actiunile din categoria B, cu 10 voturi.

Asta inseamna ca familia din India detine 88% din Mittal Steel, dar are 98,3 procente in ceea ce priveste dreptul de vot.

Roeland Baan, director executiv al Mittal Steel Europe, a declarat ca firma sa planuieste sa preia Arcelor tocmai pentru a-si dezvolta comitetul de conducere cu cel putin 15 membri. Noua structura ar determina o reechilibrare a conducerii, majoritatea directorilor fiind independenti.

Mai mult, familia Mittal a spus ca isi va reduce din privilegiile de votare, prin transformarea actiunilor din categoria B, astfel incat sa detina 2 voturi fiecare, nu 10. Cu toate acestea, Guy Dolle este reticent in ceea ce priveste satisfacerea investitorilor odata cu schimbarile anuntate de Mittal. Mai mult a spus ca cel mai bine ar fi ca familia Mittal ar trebui sa reduca la un singur vot actiunile categoriei B. "Nu cred insa ca Lakshmi Mittal este pregatit sa faca asta", a zis Dolle.

Baan a declarat ca micsorarea controlului familiei Mittal nu este neaparat o optiune de moment." Avem destul timp pentru a reduce drepturile de vot", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO