Business Internaţional

Arcelor Mittal va investi 35 mld. $ in productie

26.09.2007, 17:06 25

Arcelor Mittal a programat investitii de 35 de miliarde de dolari pentru extinderea capacitatii de productie de otel la nivel international, inclusiv la fabricile din Europa de Est, a declarat directorul general si principalul proprietar al grupului, Lakshmi Mittal, citat de Financial Times.
"Apreciez ca situatia din industria de otel este foarte favorabila.(...) Planurile de cheltuieli, care se concentreaza asupra extinderii capacitatii de productie din India, sunt justificate de cererea importanta de otel la nivel international", a explicat oficialul Arcelor Mittal.
Din suma totala de 35 mld. dolari, 20 mld. dolari vor fi orientate catre construirea a doua unitati de productie de otel in India. In cazul finalizarii investitiilor conform planului, cele doua fabrici vor produce 12 milioane de tone de otel pana in anul 2015.
Desi multi specialisti din industrie sunt de parere ca numai unul dintre cele doua proiecte de investitii din India va fi finalizat, Mittal a afirmat ca cererea de otel din India avanseaza foarte rapid si sustine importanta planului de constructie a doua fabrici.
"Pana in anul 2020, India ar putea consuma anual 200 de milioane de tone de otel, de aproape patru ori mai mult decat in prezent", a spus Mittal.
De asemenea, Arcelor Mittal va directiona zece miliarde de dolari catre extinderea capacitatii de productie a fabricilor grupului, in special din regiunile care traverseaza o perioada de dezvoltare economica importanta, precum Brazilia, Mexic, Ucraina, Africa de Sud, Kazahstan si estul Europei.
Excluzand noile fabrici din India, capacitatea de productie de otel ar putea creste, conform planului companiei, de la 110 milioane de tone in 2006 la 131 de milioane de tone in anul 2012.
La realizarea planului de investitii, compania a luat in considerare o crestere anuala a cererii de otel de circa 5%, rata fiind semnificativ mai mare in statele cu un ritm accelerat de dezvoltare economica, precum India, China si Rusia.
Circa cinci miliarde de dolari din fondurile totale pentru investitii vor fi orientate catre suplimentarea capacitatii de productie de minereu de fier, o materie prima esentiala pentru fabricile de otel.
Arcelor Mittal este prezent si pe piata din Romania, detinand combinatele siderurgice de la Galati, Iasi, Roman si Hunedoara, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Grupul are peste 330.000 de angajati in 60 de state. Conform rezultatelor pro-forma inregistrate de Arcelor Mittal in 2006, compania a avut o productie de 118 milioane de tone de otel, reprezentand circa 10% din productia mondiala.
Grupul a inregistrat anul trecut incasari de 88 de miliarde de dolari si un profit de 14 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels