Business Internaţional

ArcelorMittal achizitioneaza un combinat siderurgic din Bulgaria pentru 1,2 mld. dolari

22.05.2008, 19:47 101

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a incheiat un acord de achizitionare pentru 1,2 mld. dolari (760 mil. euro) a Kremikovtzi, un combinat siderurgic bulgar condus de Pramod Mittal, fratele directorului executiv al grupului din domeniul otelului, Lakshmi Mittal, scrie Bloomberg, citand Economic Times.
Se pare ca ArcelorMittal este ofertantul castigator, iar tranzactia ar putea fi anuntata in decurs de o luna. ArcelorMittal concureaza cu Vorskla Steel, controlata de miliardarul ucrainean Konstantin Jevago, pentru controlul asupra grupului bulgar. Pramod isi vinde participatia de 71% dupa ce nu a reusit sa-si duca la indeplinire angajamentele legate de investitii.
Grupul siderurgic a primit ofertele celor doua companii pe 15 mai. Kremikovtzi ar putea fi inchisa la sfarsitul acestui an daca nu se va alinia cerintelor Uniunii Europene cu privire la poluare si are nevoie urgenta de 100 de milioane de euro pentru a-si reface productia, a anuntat Ministerul bulgar al Economiei, care detine un pachet de 23% din actiunile otelariei.
Pe 20 mai, ArcelorMittal a acordat combinatului bulgar 30 de milioane de euro sub forma de finantare de urgenta. Finantarea a fost oferita cu conditia ca managementul sa suspende negocierile cu alti ofertanti pe o perioada de 60 de zile, a declarat Konstantin Trencev, lider al sindicatului Podkrepa, cel mai mare sindicat din Bulgaria.
ArcelorMittal vrea sa achizitioneze activele grupului dupa ce aceasta este declarata insolventa, a mai declarat Trencev. Conform acestuia, Jevago a cazut de acord cu sindicatele sa
nu-i disponibilizeze pe cei 7.000 de angajati ai otelariei.
Kremikovtzi va utiliza cele 30 de milioane de euro oferite de ArcelorMittal pentru plata salariilor, plata datoriilor catre furnizori si pentru investitii urgente de capital.
"Este adevarat ca vom folosi fondurile acordate de ArcelorMittal, insa nu s-a semnat nici un fel de contract. Nu s-a luat inca o decizie finala cu privire la cele doua oferte", a declarat un purtator de cuvant al firmei bulgare.
Ambii ofertanti au spus ca ar prefera ca grupul siderurgic sa treaca mai intai prin procedurile de faliment inainte ca vanzarea sa fie incheiata.
ArcelorMittal s-a aratat dispus sa ofere inca 180 de milioane de dolari (115 mil. euro) ca ajutor financiar in schimbul achizitionarii de active. De asemenea, grupul s-a oferit sa investeasca 500 de milioane de dolari (320 mil. euro) in cadrul otelariei in urmatorii cinci ani dupa ce achizitioneaza activele acesteia, pe langa achitarea datoriilor otelariei, care se ridicau la 1,67 miliarde de leva (850 mil. euro) la sfarsitul anului trecut.
Jevago, care controleaza producatorul de minereu de fier Ferrexpo, s-a oferit sa acorde otelariei 90 de milioane de dolari (58 mil. euro) sub forma de capital de lucru in schimbul administrarii in comun a complexului timp de cel putin un an.
La inceputul acestei luni, o instanta bulgara a desemnat doi administratori temporari in cadrul otelariei dupa ce mai multe companii private au initiat actiuni in instanta in legatura cu datoriile neachitate ale acesteia.
In martie, detinatorii obligatiunilor in valoare de 325 de milioane de euro emise de Kremikovtzi au cerut rascumpararea imediata a acestora, putand prelua otelaria in cazul in care rascumpararea nu are loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO