Business Internaţional

Arhitectul privatizarii poloneze cade victima opozitiei de stanga

16.08.2000, 00:00 12



Premierul polonez Jerzy Buzek l-a demis la inceputul saptamanii pe ministrul de finante Emil Wasacz, inlocuindu-l cu senatorul din coalitia de dreapta aflata la putere, Andrzej Chronowski si cedand astfel presiunilor in crestere venite din partea opozitiei, potrivit unui comunicat al guvernului, citat de Reuters.

Wasacz devenise in ultima perioada tinta unor critici din ce in ce mai virulente din partea opozitiei de stanga si a gruparilor nationaliste de dreapta, care acuza un mare numar de erori in politica de privatizare promovata de ministrul de finante.

El a fost atacat in primul rand pentru vanzarea masiva a actiunilor detinute de stat intr-o serie de sectoare considerate de importanta vitala pentru economie, cum ar fi bancile si companiile energetice.

Luna trecuta, 80 de membri ai opozitiei si ai partidelor nationaliste de dreapta au depus pentru a treia oara o motiune de neincredere impotriva lui Emil Wasacz.

Premierul Buzek anuntase atunci ca ar putea renunta la Wasacz, insa numai dupa incheierea vanzarii a 35% actiunile companiei nationale de telecomunicatii TPSA catre un consortiu format din France Telecom si compania poloneza Kulczyk Holdin.

Contractul de privatizare, in valoare de 4,6 miliarde de euro (4,18 miliarde de dolari), a fost semnat pe 25 iulie.

Wasacz s-a ocupat de privatizarea companiilor poloneze de stat incepand din 1998, principalele afaceri in care s-a implicat, fiind pe langa TPSA, vanzarea a 30% din actiunile societatii de asigurari PZU catre consortiul portughez Eureko si privatizarea celei mai mari banci, Pekao, care a fost preluata de grupul bancar italian UniCredito. De asemenea, el a initiat privatizarea companiilor energetice si din industria de aparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO