Business Internaţional

Asemănări şi diferenţe pentru pieţele emergente între criza din 1998 şi situaţia actuală

Asemănări şi diferenţe pentru pieţele emergente...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.12.2014, 00:03 455

Asemănări:

+ Scăderea preţului petrolului: cotaţiile petrolului destinat pieţei americane s-au retras cu 48% din iunie, la aproximativ 55 de dolari barilul, punând presiune pe veniturile unor ţări exportatoare precum Rusia şi Venezuela, scrie Bloomberg.

+ Deprecierea monedelor: un indice al Bloomberg care include 20 dintre cele mai tranzacţionate monedele emergente s-a prăbuşit pe 15 decembrie la minimul din 2003. Printre monedele care s-au remarcat în mod deosebit negativ sunt rubla, lira turcească şi rupia indoneziană.

+ Politica FED din SUA: Fed aşează fundaţiile pentru prima majorare de dobânzi de după 2006, ceea ce riscă să dreneze capital din economiile emergente. Cele mai vulnerabile ţări sunt cele cu deficite de cont curent mari precum Turcia şi Brazilia. O serie de majorări de dobânzi efectuate de Fed la mijlocul anilor ’90 a provocat deprecieri ale valutelor emergente şi defaultul Rusiei.

 

Diferenţe:

+ Cursuri de schimb flexibile: economiile în curs de dezvoltare au permis cursurilor de schimb să fluctueze, în timp ce în anii ’90 cele mai multe dintre ele aveau cursuri fixe. Slăbirea monedelor alimentează inflaţia, dar în acelaşi timp stimulează creşterea economică făcând exporturile mai ieftine.

+ Rezervele valutare: rezervele valutare pe care le au acum economiile emergente le eclipsează pe cele pe care le aveau în anii ’90. Rezervele acestora se situează în prezent la 8.100 miliarde de dolari, faţă de 659 miliarde de dolari în 1999, potrivit datelor FMI.

+ Dobânzile: în timp ce ratele de dobândă cresc în unele ţări în curs de dezvoltare, nivelurile acestora sunt doar o fracţiune din cât erau în 1998. Atunci, în Rusia, unele dobânzi pe termen scurt au fost majorate cu peste 100%. În Brazilia dobânzile sunt la jumătate din cât erau în 1998.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO