Business Internaţional

Asigurarile impotriva cutremurelor devin obligatorii in Bulgaria

09.02.2006, 20:35 12

In perioada 1928-2000, Bulgaria a fost afectata de sase cutremure cu magnitudinea mai mare de 5 grade pe scara Richter.

"Asigurarile cladirilor impotriva cutremurelor ar trebui sa devina obligatorii. Proprietarii vor fi nevoiti sa plateasca numai 30 de leva (15 euro) pe an", a declarat un oficial al Asociatiei Asiguratorilor din Bulgaria.

In cazul unui cutremur, compensatiile pe care le pot primi proprietarii s-ar putea ridica pana la 20.000 de euro.

Aceasta cerere vine datorita temerilor ca un cutremur asemanator celor care au lovit Turcia in ultimii ani ar putea avea loc si in Bulgaria, tara care se gaseste, din punct de vedere geografic, tot pe placa tectonica mediteraneana.

Conform unor date statistice, aproximativ 15 procente din cutremurele inregistrate anual in lume au loc in zona mediteraneana.

In perioada 1928-2000, Bulgaria a fost afectata de sase cutremure cu magnitudinea mai mare de 5 grade pe scara Richter.

Turcia, tara lovita de doua cutremure puternice in ultimii ani, a dezvoltat deja un program de asigurare a locuintelor impotriva cutremurelor.

Aici, prin plata unei sume anuale echivalente a 50 de dolari, cei afectati de cutremure vor primi despagubiri in valoare de pana la 25.000 de dolari.

Si in Romania, pana in 1994 asigurarile de cutremur erau obligatorii, in prezent autoritatile incercand sa readuca la statutul de obligativitate acest tip de asigurari.

Parlamentul bulgar a decis de curand si liberalizarea pietei asigurarilor auto, lucru care se asteapta a avea un impact pozitiv asupra acestui segment de piata. Prin aceasta decizie, fiecare companie de asigurari poate sa-si stabileasca singura preturile politelor oferite clientilor, iar ca urmare a acestei liberalizari clientii vor avea de castigat ca urmare a diversificarii paletei de servicii si bonusuri oferite de companii pentru a atrage cat mai multi clienti.

Piata asigurarilor din Bulgaria a inregistrat in 2004 o crestere de aproximativ 20%, pe aceasta piata activand 32 de companii, dintre care 12 au ca principal obiect de activitate asigurarile de viata. Nivelul de penetrare a pietei a fost in 2004 de numai 2 procente, pe termen mediu se estimeaza o crestere din ce in ce mai mare a ratei de penetrare.

Cea mai mare pondere pe aceasta piata o au asigurarile auto, dar si celelalte servicii oferite de societatile de asigurare au o popularitate din ce in ce mai mare.

Un studiu facut pentru a determina structura pietei asigurarilor in Bulgaria a dezvaluit faptul ca, pana la sfarsitul lunii august 2005, 80,2% dintre cei 7,8 milioane de bulgari detineau asigurarea de raspundere civila auto (RCA), care este si ea obligatorie. Acest tip de asigurare are o pondere de 65% din totalul pietei asigurarilor din Bulgaria.

Ponderea pe piata a asigurarilor de raspundere civila auto a crescut in ultimul an datorita faptului ca pana la 1 ianuarie 2007, momentul intrarii Bulgariei in Uniunea Europeana, cel putin 90% dintre automobilele detinute de bulgari trebuie sa aiba acest tip de asigurare. Pe langa RCA, aproximativ 19,5% dintre respondentii acestui studiu aveau facute asigurari suplimentare pentru autovehicule. Acest tip de asigurare a inregistrat o scadere de la 21,1% in 2004.

Numai 1,1 procente din cei chestionati au apelat la companiile de asigurari pentru eliberarea cartii verzi, iar 5,1% aveau facute asigurari impotriva accidentelor. Numarul asigurarilor impotriva accidentelor au fost singurele care au descris un trend ascendent, acestea crescand pana in luna august 2005 cu 1,3 procente fata de luna septembrie a anului 2004.

alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO