Business Internaţional

AstraZeneca preia o companie din SUA pentru 15,2 mld. dolari

24.04.2007, 17:31 27

In incercarea de a dezvolta noi medicamente, AstraZeneca a luat decizia de a achizitiona compania americana de bio-tehnologie MedImmune pentru a obtine noi vaccinuri impotriva gripei si tratamente antivirale pentru sugari.
Actionarii MedImmune cu sediul in Gaithersburg, statul Maryland, vor obtine 58 de dolari (42,6 euro) pe actiune, valoarea totala platita de catre AstraZeneca fiind de 15,2 miliarde de dolari (11,1 miliarde de euro), conform oficialilor companiei, scrie Bloomberg. Valoarea per actiune platita este cu 21% mai mare decat pretul la inchidere de pe 20 aprilie, care a fost de 48,01 dolari (35,27 euro). MedImmune a devenit disponibila pentru achizitie la cererea actionarilor.
AstraZeneca a renuntat la un medicament experimental pentru inima, fiind cel de-al patrulea esec inregistrat in laboratoarele sale din februarie 2006 incoace. Compania va primi acces la FluMist, medicament dezvoltat de catre MedImmune pentru tratamentul gripei, si Synagis, utilizat in tratarea infectiilor respiratorii ale sugarilor.
Synagis, cel mai bine vandut produs al companiei a inregistrat venituri de pana la 1,1 mld. dolari (808 mil. euro) anul trecut, in timp ce vanzarile din primul trimestru al acestui an s-au apreciat cu 9% pana la 10%. "Este o decizie extraordinara si va dura ceva pana cand vor obtine castiguri din aceasta investitie", a declarat Romain Pasche, managerul unui fond de aproximativ 800 mil. dolari (587,8 mil. euro), Vontobel Asset Management, si care detine actiuni la AstraZeneca.
Incluzand suma neta de 340 de milioane de dolari (250 de milioane de euro) achitata prin lichiditati, pretul achizitiei este de aproximativ 15,6 miliarde de dolari (11,4 miliarde de euro), conform declaratiilor oficialilor companiei.
"Ceea ce inrautateste situatia este ca toate contractele de achizitii care implica lichiditati determina lipsa rascumpararilor de actiuni si faptul ca si-au pierdut puterea financiara in fata altor posibile achizitii", a declarat Pasche.
Actiunile AstraZeneca s-au depreciat cu 44 de pence (0,64 euro) sau 1,5% la 2,909 lire sterline (4,28 euro) in dimineata zilei de ieri la bursa din Londra. Acestea s-au apreciat cu 6,2% in acest an, depasind cresterea de 3,2% a indicelui Bloomberg al companiilor farmaceutice. Anul trecut actiunile companiei s-au depreciat cu 3 procente.
Cresterea profitului AstraZeneca este sustinut de vanzarile celor trei medicamente clasate pe primele locuri din punct de vedere al vanzarilor, Nexium, Seroquel, utilizat in tratamentul pentru schizofrenie, si Crestor. Dupa ce a raportat rezultatele financiare pentru primul trimestru, oficialii companiei au declarat ca cercetarile la medicamentul experimental pentru inima au fost stopate.
"Ei sustin ca au nevoie de mai multe produse, in special acum dupa ce au inregistrat patru esecuri cu medicamente experimentale. Compania are nevoie de venituri mai ridicate pentru a se mentine pe piata", a declarat Philip Manduca, manager al fondului de investitii Titanium Capital cu sediul in Londra.
Compania a declarat pe 1 februarie ca intentioneaza sa achizitioneze Arrow Therapeutics pentru suma de 150 de milioane de dolari (110,2 milioane de euro) in lichiditati pentru a impulsiona cercetarile in mai multe domenii.
Oficialii AstraZeneca au declarat ca grupul a inregistrat o crestere a profitului net la 1,56 miliarde de dolari (1,14 miliarde de euro) sau 1,02 dolari (0,74 euro) per actiune de la 1,43 miliarde de dolari (1 miliard de euro) cu un an in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO