Business Internaţional

Atacul Sanofi asupra Aventis a fost lansat in mod oficial

18.02.2004, 00:00 15

Conducerea grupului franco-german de farmaceutice Sanofi-Synthelabo si-a exprimat la inceputul acestei saptamani increderea in reusita tentativei de preluare a rivalei Aventis, insa nu a oferit nici un indiciu asupra intentiei de majorare a ofertei la 60 de miliarde de dolari. Initial, analistii nu au dat credit ofertei inaintate de Sanofi, considerata prea modesta pentru pretentiile Aventis.
"Suntem increzatori ca in sansele noastre", a declarat Jean-Francois Dehecq, presedintele Sanofi, in cadrul unei conferinte la care au fost prezenti numerosi analisti, investitori si jurnalisti."Nu consideram ca trebuie sa ne modificam oferta", a adaugat Dehecq, " si "asteptam sa finalizam tranzactia pana la mijlocul anului curent."
Conform cotatiilor inregistratein sedinta de luni, valoarea de piata a Aventis se ridica la 49,96 miliarde de euro, cu 6% mai mult decat oferta inaintata de Sanofi pe data de 26 ianuarie.
Initial, Sanofi a oferit cinci actiuni ale sale si 69 de euro pentru sase actiuni Aventis, evaluand astfel actiunile producatorului franco-german la 60,43 euro.
Directorul executiv al Aventis, Igor Landau, a respins in repetate randuri propunerea grupului Sanofi, considerand-o un act de slabiciune. Analistii sunt de parere ca actiunea Sanofi are o natura defensiva, compania franco-germana fiind la randul ei o posibila tinta pentru marile companii.
Oferta Sanofi a fost deschisa oficial ieri, actionarii Aventis avand posibilitatea de a-si vinde actiunile. Cu toate acestea, conducerea Sanofi a anuntat ca nu i-a contactat inca pe Kuweit Petroleum Corporation, cel mai mare actionar al Aventis. " Va trebui sa-i convingem ca este o tranzactie excelenta, insa nu am initiat inca contacte cu ei."
O serie de actionari mai mici au declarat saptamana trecuta ca sunt in asteptarea unei oferte mai bune.
Pe de alta parte, Aventis va inainta la sfarsitul acestei saptamani o actiune in justitie impotriva aprobarii achizitiei, proces care poate intarzia finalizarea tranzactiei cu cateva luni.
Pe piata bursiera din Paris, actiunile Sanofi au pierdut marti 5 eurocenti, ajungand la 55,3 euro, in timp ce actiunile Aventis au urcat la 62,15 euro, dupa un salt de 75 de eurocenti.
In cazul in care va fi incheiata cu succes, tranzactia ar conduce la formarea celui mai mare producator francez de medicamente, cu vanzari anuale de aproape 25 de miliarde de euro si cu o forta de munca de peste 100.000 de angajati. Sinergiile asteptate in urma tranzactiei ar insuma 1,6 miliarde de euro, in timp ce costurile de restructurare s-ar ridica la 2 miliarde de euro. Compania va ocupa locul al treilea in industria farmaceutica internationala, dupa companiile Pfizer (Statele Unite) si GlaxoSmithKline (Marea Britanie).



Preluare, da. Fuziune, nu
In cursul unei conferinte desfasurate luni, conducerea Sanofi a negat o posibila transformare a ofertei ostile de preluare intr-o "fuziune prieteneasca" a doua grupuri franceze de medicamente.
Jean-Francois Dehecq a declarat ca noul grup va avea nevoie de o strategie unica, clara, respingand in acelasi timp planurile inaintate de managementul Aventis. "Strategia lor este total diferita de a noastra, la fel si ideile, produsele si procesul de cercetare", a afirmat Dehecq.
Jean-Francois Dehecq, presedintele Sanofi, a declarat ca a optat pentru o preluare si nu pentru deschiderea unor tratative de fuzionare deoarece procesul de unire al celor doua companii va fi mai rapid si mai putin dureros.
Cu toate acestea, Sanofi ar putea sa intre cat de curand intr-o lupta a ofertelor, pe masura ce si alti jucatori si-au exprimat interesul pentru Aventis.
Numarul patru mondial, compania americana Johnson& Johnson, si numarul cinci mondial, grupul elvetian Novartis, ar putea fi "cavalerii albi" care ar putea decide in viitorul apropiat soarta Aventis. De asemenea, surse de pe piata afirma ca Pfizer, cea mai mare companie mondiala de farmaceutice, a angajat un consultant pentru a analiza dosarul Aventis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO