Business Internaţional

Atena are la dispozitie un an ca sa-si puna la punct deficitul bugetar

11.02.2005, 00:00 19



Grecia trebuie sa ia masurile necesare pentru a-si readuce economia pe traiectoria indicata de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului viitor, inainte ca institutia europeana sa treaca la sanctiuni financiare, au anuntat oficialii CE, citati de EUObserver.



Actiunile Bruxelles-ului au in vizor deficitul bugetar al Greciei, care a atins o valoare aproape dubla fata de cea permisa conform reglementarilor europene (3% din PIB).



Comisia a solicitat Greciei sa implementeze masurile necesare pentru aducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% pana la sfarsitul lui 2006, altfel riscand sa fie penalizata cu pana la 0,5% din PIB.



Termenul limita a fost extins cu inca un an "data fiind amploarea ajustarilor care urmeaza sa fie facute", a comunicat Comisia. "Pur si simplu grecii nu pot indeplini aceste cerinte intr-un singur an", a declarat un oficial european.



Deficitul Greciei a atins anul trecut 5,5% din PIB si este programat sa scada pana la 3,6% anul viitor. Credibilitatea finantelor publice din Grecia a avut de suferit anul trecut cand s-a dezvaluit ca guvernul anterior subestimase amploarea problemei.



Autoritatile elene trebuie sa prezinte pana la 21 martie solutii pentru reducerea deficitului, fie prin cresterea fiscalitatii, fie prin reducerea cheltuielilor publice. Apoi grecii vor intocmi un raport detaliat in luna octombrie a anului 2005 si vor prezenta raportari suplimentare cu privire la evolutia economiei in aprilie si respectiv octombrie 2006.



Daca masurile se vor dovedi insuficiente, dupa criteriile Comisiei Europene, aceasta ar putea amenda Atena cu pana la 0,5% din PIB, ceea ce ar insemna penalizari de 500 mil. euro.



Ministrii de finante europeni vor dezbate acest subiect la intrunirea viitoare, care va avea loc in cursul saptamanii urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO