Business Internaţional

Atunci cand europenii se bat, spaniolii castiga

29.03.2004, 00:00 15



Ministrii de finante din cele 12 state ale zonei euro l-au ales la finele saptamanii trecute pe spaniolul Jose Manuel Gonzales Paramo pentru a ocupa postul vacant din consiliul guvernatorilor al Bancii Centrale Europene (BCE), informeaza EUObserver.



Numirea lui Paramo in consiliul format din sase membri al BCE a fost rezultatul unor intense negocieri ce nu de putine ori au degenerat in dispute politice intre statele mici si marile puteri europene.



Candidatul spaniol a fost puternic sustinut de Germania, Franta si Italia. Peter Praet, directorul Bancii Nationale a Belgiei - considerat de multi a fi cel mai calificat pentru postul BCE - si irlandezul Michael Tutty fusesera de asemenea propusi pentru pozitia de guvernator.



Motivatia din spatele disputei ministrilor de finante rezida din faptul ca statele cu un membru in consiliul guvernatorilor dispun de doua voturi pe care le pot folosi in procesul de stabilire a dobanzii de referinta a zonei euro.



Numirea lui Paramo diminueaza insa sansa Spaniei in cursa pentru directoratul Fondului Monetar International(FMI). Desi Europa va lua o decizie finala in privinta sefiei FMI abia in cursul saptamanii viitoare, analistii sunt de parere ca Rodrigo Rato, candidatul spaniol pentru acest post, a iesit din calculele oficialilor. Pana de curand Rato era creditat cu cele mai mari sanse la sefia agentiei.



Didier Reyders, ministrul belgian de finante, a tinut totusi sa confirme sprijinul oferit lui Rodrigo Rato. "Alegerea pe care am facut-o in aceasta seara s-a bazat numai pe criterii de competenta. In opinia mea, Rato continua sa fie un candidat excelent pentru FMI."



Jean Lemier, directorul francez al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD), s-a profilat a fi un puternic rival al lui Rato. O serie de ministri, insa, sunt ingijorati de faptul ca Statele Unite nu vor accepta candidatura lui Lemier din cauza nationalitatii sale.



Intre timp, premierul Silvio Berlusconi a tinut ca si Italia sa fie reprezentata in cursa pentru sefia fondului, propunandu-l pe Mario Monti, actualul comisar european al concurentei.



Monti, in varsta de 61 de ani, a condus pana in 1999 departamentul de servicii financiare al Comisiei Europene. Mandatul sau la Bruxelles expira in octombrie.



Un alt spaniol, Joaquin Almunia, ar putea primi de asemenea un post gras in cadrul Comisiei Europene prin inlocuirea comisarului european pentru probleme economice si monetare, Pedro Solbes, care a fost de acord sa preia functia de ministru al Finantelor in noul guvern de la Madrid.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO