Business Internaţional

Au nevoie americanii de dobanzi mai mici?

11.06.2003, 00:00 12

Ca si cum ar prescrie o supa de pui unui bolnav de gripa, majoritatea economistilor americani spun ca o noua reducere a ratelor de dobanda de catre Rezervele Federale (Fed) "nu ar face nici un rau" economiei Statelor Unite, scrie CNN Money.Unii dintre ei insa se tem ca un astfel de tratament ar putea fi extrem de toxic.
Oficialii Fed, in frunte cu presedintele Alan Greenspan, au sugerat recent ca ar fi posibila o astfel de masura la reuniunea care va avea loc pe 24-25 iunie.
Alan Greenspan a spus ca desi deflatia prezinta deocamdata un pericol redus pentru SUA, pagubele pe care le-ar putea produce economiei sunt atat de nefaste incat  o "asigurare", cum s-a exprimat Greenspan, nu ar fi rea.
Potrivit majoritatii economistilor, singurul pericol real al unei noi reduceri a ratelor de dobanda de referinta - care se afla deja la cele mai mici niveluri din ultmii 41 de ani - este accelerarea usoara a inflatiei, ceea ce ar determina Fed sa creasca ulterior dobanzile.
"Daca economia se incalzeste prea tare putem intotdeauna sa crestem ratele de dobanda", a spus Joshua Feinman, economist sef la Deutsche Bank Asset Management.
Chiar daca o rata mica a inflatiei suna bine, este foarte grav daca trendul nu mai poate fi inversat. Profiturile companiilor de prabusesc, ducand la reduceri de costuri si la concedieri, cererea este slaba, preturile scad, mai multe concedieri si asa mai departe. Pe scurt este un ciclu care se autoalimenteaza, numit deflatie.
Majoritatea economistilor cred ca reducerea dobanzilor va ajuta inflatia pentru ca va pune mai multi bani in mainile populatiei, ceea ce va impulsiona cheltuielile de consum si cererea si va creste preturile.
O noua bula speculativa?
Pe de alta parte, intr-un interviu acordat revistei americane Sunday Magazione, Richard Bernstein, expertul in investitii al bancii Merrill Lynch, contrazice opinia majoritara.
El spune ca o noua reducere a dobanziilor ar putea avea de fapt multe efecte negative, din moment ce problema principala a economiei americane a fost o oferta prea mare si nu o cerere redusa.
Potrivit lui Bernstein, ceea ce trebuie reparat nu este cererea de consum ci bilanturile contabile ale companiilor. Numai atunci cand companiile vor reduce din datoriile imense si echipamentul neutilizat - balastul din timpul bulei speculative a anilor '90 - vor deveni apte sa cheltuiasca din nou.
Ieftinirea creditului intr-o asemenea masura va intarzia procesul de restructurare al finantelor corporative, atat de necesar pentru insanatosirea economiei, crede Bernstein, si va face ca Statele Unite sa semene suspect de mult cu Japonia, o tara care se lupta cu cosmarul deflatiei de peste un deceniu.
"Politicienii continua sa creada ca pot stimula cererea pana vor atenua situatia de supraproductie. Ei vorbesc acum de masuri monetare extraordinare si de reduceri fiscale imense pentru a stimula cererea", spune Bernstein. "Desi momentul ales a fost intr-adevar prost, liderii Japoniei au incercat aceleasi tratamente".
Alti economisti se ingrijoreaza ca politica Fed nu face altceva decat sa incurajeze speculatiile in stilul celor din anii '90.
"Dobanzile artificial mici schimba comportamentul speculativ al populatiei intr-un fel pe care s-ar putea sa-l regretam cu totii", a afirmat James Grant, editor la Grant's Interest Rate Observer. "Fed a incitat deja o explozie a speculatiilor pe piata".
Sugerand ca va reduce din nou dobanzile, Alan Greenspan a intrat pe ceea ce multi analisti considera a fi un teritoriu periculos.  Inainte de sfarsitul acestei luni Greenspan va trebui sa treaca de la cuvinte la fapte. Fie va reduce ratele de dobanda, o masura tot mai criticata de specialisti,  fie va mentine ratele actuale si atunci va fi intr-o postura pe care incearca mereu sa o evite :aceea de a surprinde pietele, scrie New York Times.
Bush misca piata
La inceputul acestei saptamani presedintele american George W. Bush si-a reafirmat sprijinul pentru un dolar puternic si a precizat ca declinul recent va fi atenuat sau chiar inversat. Bush a blamat diferentialul de dobanda dintre Statele Unite si zona euro ca fiind principala cauza a deprecierii dolarului.
El a mentionat ca le-a spus liderilor G8 cu ocazia reuniunii de la Evian ca "ecartul de dobanzi a determinat oamenii sa vanda dolari si sa cumpere euro pentru a beneficia de un randament mai mare al investitiei".
Bush a sugerat ca fenomentul nu va dura. Comentariile sale au fost suficiente pentru a tempera cresterea euro fata de dolar. ieri cursul era de 1,692 dolari pentru un euro.
Wall Street pierde din viteza
Dupa cresterea accelerata din sptamanile trecute, actiunile de la bursa de pe Wall Street au inceput saptamana curenta in scadere. Investitorii si-au exprimat ingrijorarea privind nivelul ridicat al preturilor si viteza cu care acestea au crescut, dar si-au mentinut  convigerile ca bursa si economia sunt pe un trend pozitiv.
Dupa ce saptamana trecuta a trecut cu fast de pragul de 9.000 de puncte, indicele Dow Jones a scazut  0,9%, ajungand la un nivel de 8.980,00. Si indicele composit Nasdaq  a suferit o scadere 1,4%, ajungand la 1.604 puncte.
Investitorii au fost precauti in sedinta de luni si din cauza demiterii presedintelui companiei Freddie Mac, una din marile institutii care ofera credite ipotecare in Statele Unite.
Intre timp, investitorii asteapta  publicarea de catre Fed a Cartii Gri, care prezinta evolutia economiei si perspectivele de viitor, corelate cu asteptarile privind rata dobanzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO