Business Internaţional

Audi si-a suspendat programul de investitii de 1 mld. euro din Ungaria

23.10.2006, 17:57 18

Nenumaratele taxe introduse de guvernul lui Gyurcsany pentru a repune pe picioare economia ungara ii nelinisteste pe investitori.
Audi, marca de automobile de lux a Volkswagen, cel mai mare producator european de automobile din punctul de vedere al vanzarilor, a anuntat ca-si suspenda programul de investitii in Ungaria in valoare de aproximativ un miliard de euro, dupa ce guvernul ungar a introdus o noua taxa, numita taxa solidaritatii, relateaza BBC News.
"Audi isi suspenda investitiile in Ungaria pana cand va ajunge la o intelegere cu guvernul", a declarat Monika Czechmeister, purtatoare de cuvant a Audi Hungaria Motor. Czechmeister a declarat ca aceasta decizie nu va afecta tintele financiare ale companiei pe acest an.
In prima jumatate a acestui an, Audi a realizat investitii in valoare de 150 de milioane de euro, jumatate din suma bugetata pentru intregul an. Din momentul in care a patruns pe piata ungara cu 12 ani in urma, Audi a operat aici investitii in valoare de 3 miliarde de euro. Compania are un numar de 5.200 de angajati in cadrul fabricii pe care o detine in Gyor, nord-vestul Ungariei, si este cel mai mare exportator al tarii.
Guvernul ungar a inceput sa impuna o serie de masuri de austeritate in sectorul public cu scopul de a reduce un deficit bugetar asteptat sa depaseasca 10% din PIB anul acesta, cel mai mare din Uniunea Europeana. Planurile anuntate cu privire la introducerea respectivului pachet de masuri de austeritate, impreuna cu declaratia facuta de primul-ministru Ferenc Gyurcsany, in care acesta recunostea ca a mintit pentru a castiga alegerile, au starnit cele mai ample proteste din Europa de Est de la caderea Zidului Berlinului.
Ceea ce a nemultumit compania Audi a fost faptul ca, initial, guvernul ii acordase o scutire de taxe pana in anul 2011, una dintre facilitatile prin care acesta incerca sa convinga firma germana sa-si cladeasca fabrica in Ungaria. Totusi, Audi Hungaria va trebui sa plateasca si ea noua taxa a solidaritatii, de 4%. Noua taxa, introdusa incepand cu 1 septembrie, va fi aplicata pe profiturile brute incluse in rapoartele financiare.
Taxa este considerata ca fiind unul dintre principalele motive de nemultumire ale Audi, dar nu si singurul. "Nu este vorba despre taxa, ci daca acordurile de ordin economic incheiate cu guvernul pot fi luate in serios", a declarat Thomas Faustmann, managing director in cadrul fabricii Audi din Ungaria.
Pentru a evidentia planurile pe termen lung ale Audi in Ungaria, Faustmann a anuntat ca Audi a achizitionat recent inca 600.000 de metri patrati de teren pentru extinderea fabricii, analizand in acelasi timp productia de noi modele in cadrul fabricii.
Faustmann a aratat ca noua taxa va afecta competitivitatea fabricii de la Gyor in raport cu celelalte fabrici ale companiei. Faustmann a adaugat ca Audi este acum in cautare de noi locatii in Europa Centrala si de Est pentru noile sale proiecte, dar ca discutiile cu guvernul ungar vor continua.
Decizia Audi ar putea duce la o incetinire a ritmului de crestere economica a Ungariei. Rata de crestere este asteptata sa scada pana la 2% in 2007, de la 4% in acest an pe fondul noilor taxe. Ungaria, care a atras un volum record de investitii straine directe in 2005, de 6,7 miliarde de dolari, are nevoie de astfel de investitii pentru a-si acoperi deficitul de cont curent, estimat de economisti la 6,25% din PIB in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO