Business Internaţional

Aurelian Dochia: Este o greşeală că banca centrală a Ungariei finanţează IMM-urile cu 1,6 mld. euro

Viktor Orban, premierul Ungariei: „La o dobândă atât de mare (10% - n.r.) nu poţi să începi nicio afacere. Din acest motiv, experimentele băncii centrale se justifică“. AFP/Mediafax Foto

Viktor Orban, premierul Ungariei: „La o dobândă atât de mare (10% - n.r.) nu poţi să începi nicio afacere. Din acest motiv, experimentele băncii centrale se justifică“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

08.04.2013, 00:05 1712

Decizia băncii naţionale a Ungariei de a pune la dispoziţia băncilor comerciale fonduri fără niciun cost pentru ca acestea să acorde întreprinderilor mici şi mijlocii finanţare cu dobândă redusă, în speranţa că astfel va fi stimulată eco­nomia, este una politică şi neconvenţională, deoarece astfel de mă­suri nu fac parte în mod normal din arsenalul de instrumente pe care le foloseşte o bancă centrală, a declarat pentru ZF analistul economic Aurelian Dochia.

El a subliniat că în România contextul politic şi cel economic sunt total diferite.

Banca naţională a Ungariei a anunţat săptămâna trecută un program de stimulare economică de 500 miliarde de forinţi (1,6 miliarde de euro) care presupune finanţarea companiilor mici şi mijlocii şi înlocuirea împrumuturilor în valută luate de acestea cu credite în moneda naţională.

„Povestea vine într-un context politic şi economic diferit faţă de cel din România. În Ungaria a existat o luptă politică pentru preluarea puterii la banca centrală. Fostul gu­vernator a refuzat să intre în jocul în care banca cen­trală încearcă să sti­mu­leze economia. Nu acesta este rolul băncii centrale. Ban­ca centrală este limitată în obiective la apărarea monedei, stra­tegia sa fiind ţintirea in­flaţiei“, a spus Aurelian Dochia.

El a menţionat că ar trebui să se producă schim­bări foarte mari pentru ca şi în România să se ia o astfel de măsură.

Referitor la eficienţa unui astfel de program, analistul a afirmat că IMM-urile au beneficiat de creditare în trecut, însă acum acestea au mari pro­bleme la rambursare, nivelul de neperformanţă al firmelor mici şi mijlocii fiind cu mult peste cel al companiilor de dimensiuni mari.

„Trebuie să fii prudent în a forţa creditarea IMM-urilor. Riscurile pentru bănci sunt mari, iar acestea rămân în bilanţul băncii. Câştigul de 2% nu acoperă costul riscului“, a precizat Dochia. Băncile ungare creditează IMM-urilor cu fondurile băncii centrale percepând dobânzi de 2%.

În perioade de criză, băncile centrale fac experimente şi folosesc măsuri pentru care efectul nu e clar verificat în timp, a mai spus analistul economic, însă premierul ungar Viktor Orban susţine că experimentele băncii centrale sunt justificate pentru că în prezent afacerile mici nu pot obţine finanţare la o rată de dobândă mai mică de 10%. „La o dobândă atât de mare nu poţi să începi nicio afacere. Din acest motiv, experimentele băncii centrale se justifică“, a explicat Orban.

El a criticat fosta conducere a băncii centrale pentru că nu a luat măsuri de stimulare a creşterii economice.

„Banca centrală a implementat o politică greşită până acum. Băncile centrale din întreaga lume au încercat să stimuleze creşterea economică. Până acum nu am putut să-i impunem condiţii guvernatorului pentru că banaca naţională este o instituţie independentă. Sper ca lucrurile să se schimbe  de acum înainte”, a afirmat premierul ungar, care este optimist cu privire la relansarea economiei ţării sale.

Guvernul a implementat o serie de măsuri neortodoxe, precum suprataxarea sectorului bancar şi a companiilor de utilităţi, care până în prezent „nu au produs rezultate, Ungaria aflăndu-se încă în dificultate”, a mai spus Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO