Business Internaţional

Austriecii de la OMV au avut un profit de 517 mil. euro

Austriecii de la OMV au avut un profit de 517 mil. euro

Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al OMV: Per total, rezultatele de pana acum sunt foarte bune. De asemenea, ne asteptam ca si trimestrul patru sa fie unul pozitiv.

16.11.2007, 19:39 16

Profitul net al grupului a crescut la 517 milioane de euro, respectiv 1,73 euro/actiune, comparativ cu valoarea de 369 de milioane de euro consemnata in perioada similara a anului trecut, respectiv 1,24 euro/actiune. Analistii intervievati de Bloomberg estimau ca austriecii vor obtine un profit de 404 milioane de euro in perioada iulie-septembrie 2007.
"Per total, rezultatele de pana acum sunt foarte bune. De asemenea, ne asteptam ca si trimestrul patru sa fie unul pozitiv", a spus Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv (CEO) al OMV.
Profitul OMV rezultat din productia de petrol si gaze naturale se afla pe o panta ascendenta datorita majorarii productiei in Africa de Nord si Noua Zeelanda, beneficiind de pretul ridicat al titeiului. In trimestrul al treilea, productia grupului petrolier a crescut cu 2,3% fata de perioada similara a anului trecut, la 317.000 de barili/zi.
"Ne asteptam ca factorii care au contribuit la evolutia pietei sa ramana volatili si in restul acestui an. Estimam ca pretul petrolului se va mentine ridicat, cu fluctuatii considerabile pe termen scurt", au declarat oficialii companiei.
In primele noua luni, grupul austriac a obtinut un profit operational de 1,69 miliarde de euro, in crestere cu 2% fata de perioada similara a anului precedent.
Vanzarile consolidate ale OMV au crescut cu 4% la noua luni, la 14,31 miliarde de euro, valoare asigurata in proportie de 82% de divizia de rafinare si de marketing. Divizia de gaze a generat 13% din vanzari, iar unitatea de explorare si productie a fost responsabila de 4% din totalul vanzarilor.
In ceea ce priveste divizia de rafinare si marketing a OMV, profitul EBIT (castigul operational inainte de plata dobanzilor si a impozitelor) dupa excluderea elementelor exceptionale a avansat in primele noua luni la 234 de milioane de euro.
In primul semestru al acestui an a inregistrat un profit operational de 1,07 miliarde de euro, cu opt procente mai putin fata de perioada ianuarie-iunie a anului trecut.
In septembrie, OMV a anuntat ca este gata sa faca o oferta pentru achizitionarea companiei ungare MOL, la care compania austriaca detine deja o participatie de peste 20,2% la producatorul ungar. Intentia OMV a tulburat apele in parlamentul maghiar, care s-a grabit sa modifice legislatia in defavoarea companiilor straine care ameninta interesele strategice ale Ungariei.
Compania maghiara se teme ca, in cazul in care va fi preluata de MOL, va fi fortata de organismele de reglementare in domeniu sa vanda o parte din rafinariile si benzinariile pe care le detine.
Din cauza luptei de preluare dintre MOL si OMV, dar si a deprecierii modei americane, profitul net al MOL, cea mai mare companie petroliera ungara, a ajuns la 234 mil. euro, in scadere cu 35% fata de 359 mil. euro cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Veniturile companiei MOL obtinute din rafinarea petrolului au fost afectate de cresterea pretului barilului de petrol pe fondul deprecierii semnificative a monedei americane.
De asemenea, diferenta dintre pretul petrolului Brent si sortimentul Ural, folosit de MOL, s-a diminuat, acesta fiind unul dintre factorii care au determinat scaderea profitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO