Business Internaţional

Averea celui mai puternic bancher al lumii, neatinsa de declinul burselor

22.07.2003, 00:00 16



Atitudinea conservatoare fata de investitii a presedintelui Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, i-a pastrat neatinsa averea in 2002, un an in care multi americani care obtin venituri similare au pierdut bani, relateaza CNN/Money.



In 2002, principalul indice bursier de la New York, Dow Jones Industrial Average a scazut cu 17% - cel mai acut declin de dupa 1977, dar portofoliul de investitii al presedintelui bancii centrale nu si-a modificat semnificativ valoarea.



Un set de documente financiare publicate la sfarsitul acestei saptamani au aratat ca activele detinute de Alan Greenspan erau evaluate intre trei milioane de dolari si 6,4 milioane de dolari, fara a preciza valoarea exacta a averii sale. Modificarea este minima in raport cu anul precedent, cand averea sa era estimata intre 3,1 milioane de dolari si 6,5 milioane de dolari. Rapoartele financiare, completate annual, mentioneaza venitul personal si valoarea totala a activelor doar estimativ, nu printr-o cifra exacta.



Pentru a evita un conflict de interese, Greenspan isi pastreaza banii in bonuri de tezaur si titluri de valoare pe termen scurt, neinvestind in actiuni. O mare parte a averii sale a fost acumulata in sectorul privat. Timp de multi ani, el a condus o firma de consultanta economica la New York, Townsend-Greenspan and Co.



Apoi Greenspan s-a retras timp de trei ani, la mijlocul anilor 1970, pentru a ocupa functia de presedinte al Consiliului de Consilieri Economici in timpul administratiei conduse de Gerald Ford. In 1987, a parasit definitiv sectorul privat, devenind presedintele Fed.



Spre deosebire de Greenspan, sotia sa, reporterul canalului de televiziune NBC Andrea Mitchell, are investitii in actiuni. In 2002, din portofoliul ei faceau parte actiuni ale General Electric, compania care detine NBC, ale H.J. Heinz si actiuni Kimberly-Clark Corp. Activele detinute de Mitchell erau evaluate la 726.000-1,8 milioane de dolari.



Greenspan si colegii sai din comitetul de politica monetara au coborat rata dobanzii de referinta pe piata americana la 1%, cel mai redus nivel din ultimii 45 de ani. Modificarile ratei dobanzii de refinantare afecteaza dobanzile fixate de banci in relatia cu clientii, avantajand pe cei care au nevoie de credite. Cei mai dezavantajati sunt cei care incearca sa economiseasca, in special persoanele in varsta si cei care depind de venituri fixe. Greenspan a motivat ca "la Fed am ales sa reducem structura de dobanzi pentru ca am crezut ca este cel mai adecvat mod de a stabiliza un sistem economic instabil".



In varsta de 77 de ani, Greenspan nu a fost scutit de reducerea castigurilor pe care au simtit-o toti americanii de varsta a treia, insa presedintele Fed ramane un om bogat si ferit de capriciile pietelor bursiere. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO