Business Internaţional

Avertisment de la Washington: Eforturile Chinei de a-şi extinde influenţa comercială prin investiţii globale de 1.300 de miliarde dolari în infrastructură vor eşua

Avertisment de la Washington: Eforturile Chinei de a-şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.12.2019, 00:02 694

Un oficial american de top a avertizat că iniţiativa globală a Chinei de 1.300 de miliarde de dolari de a-şi extinde influenţa comercială şi politică prin contstruirea de infrastructură va sfârşi în colaps, iar şocul va lovi un număr apreciabil de economii emergente, scrie Financial Times.

Adam Boehler, directorul executiv al US International Development Finance Corporation (DFC), o agenţie federală de finanţare, a declarat pentru FT că investiţiile internaţionale ale Chinei sunt „în proporţie de 100%” ca un castel din cărţi de joc din cauza „supraîncărcării cu datorie, a infrastructurii slabe, a corupţiei şi a lipsei de transparenţă”. „Toate au un sfârşit, este doar o chestiune de timp. A fost doar o chestiune de timp până când WeWork s-a prăbuşit”, a afirmat Boehler, făcând referire la un start-up de închirieri de birouri împovărat de datorii care a falimentat anul acesta.

Declaraţiile oficialului vin în condiţiile în care administraţie de la Casa Albă desface vechi alianţe comerciale şi destabilizează NATO, alegând în schimb calea protecţionismului şi individualismului şi erodând ordinea politică şi comercială internaţională la construirea căreia chiar SUA au ajutat.

„Va trebui să fim acolo ca alternativă deoarece pot vedea China trăgând în jos o grămadă de economii emergente. Vor fi tot mai multe crăpături, iar bula se va sparge”, a afirmat Boehler. Fost oficial în ministerul sănătăţii, el a devenit şeful DFC anul acesta după ce agenţia a primit un impuls financiar semnificativ din partea Congresului, care i-a dublat resursele pentru investiţii la până la 60 de miliarde de dolari şi i-a permis să investească în acţiuni emise de companii. Schimbările nu doar că permit agenţiei să ajute companiile americane să pompeze mai mulţi bani în economiile în curs de dezvoltare, ci şi să lege mai explicit acordurile sale  - inclusiv cele de creditare, garanţiile pentru finanţare şi asigurările de risc – de priorităţile de securitate naţională ale administraţiei Trump. Una din aceste priorităţi este contrarea expansiunii economice şi a influenţei strategice la nivel mondial ale Chinei.

„Suntem conştienţi de ce face China, dar nu este o reacţie la jocul defensiv, ci ofensiv, al Chinei”, a precizat oficialul american. DFC, deşi nu exclude investiţii în infrastructură tradiţională ca porturi, autostrăzi şi poduri, caută din ce în ce mai mult să concureze cu China în finaţarea progresului tehnologic, inclusiv în domeniul 5G atât în ceea ce priveşte reţelele, cât şi participarea la licitaţii pentru frecvenţe. „Nu trebuie să fie neapărat SUA, nu trebuie să fie nici măcar o compania americană. Însă ne pasă chiar mult ca acele date să fie sigure.”

SUA, sub administraţia preşedintelui Donald Trump, duce o adevărată ofensivă contra grupului chinez de tehnologie Huawei, încercând să descurajeze guvernele să apeleze la serviciile acestuia pentru construirea de reţele 5G.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO