Business Internaţional

Avertismentul americanilor: dobânzile negative vor persista încă 5 ani

Avertismentul americanilor: dobânzile negative vor...

Autor: Catalina Apostoiu

07.09.2016, 20:41 1372

Politicile de dobânzi negative vor continua pe termen lung, avertizează o echipă a JPMorgan, potrivit CNBC. „QE duce dobânzile în teritoriu negativ şi ne aşteptăm ca acestea să rămână negative până în 2021”, a declarat Kian Abouhossein, de la JPMorgan. “QE a funcţionat iniţial şi a contribuit la stabilizarea preţurilor activelor şi la diminuarea costurilor de finanţare ale băncilor. Totuşi, efectele secundare pe termen lung ale QE se manifestă sub forma unor presiuni pe veniturile băncilor europene”, se arată în analiza băncii americane. Deşi stimulează creşterea în unele cazuri, dobânzile negative pun presiune pe alte sectoare ale economiei. O serie de analişti au făcut apel pentru un mix de măsuri monetare şi fiscale pentru a scoate treptat economia din „Infinitul QE”, un paradox prin care dobânzile scăzute şi runde aparent nesfârşite de programe de achiziţii de active încurajează finanţarea ieftină.

În lipsa unei reacţii fiscale adecvate din partea guvernelor, dezechilibrele în creştere vor îngreuna retragerea stimulentelor, avertiza recent Alberto Gallo, de la Algebris Macro Credit Fund. Totuşi, marjele de profit nu reprezintă singura problemă cu care se confruntă în prezent băncile europene. „Există doi factori”, a declarat Abouhossein pentru CNBC. „Operaţional, sunt reducerile de costuri şi în al doilea rând găsirea unui preţ pentru creditele neperformante. NPL-urile trebuie să iasă din bilanţuri. Avem credite neperformante de 700 miliarde de euro, jumătate din acestea în Europa de Sud, 30% în Italia, astfel încât trebuie să facem curăţenie”. Strategii italieni şi oficialii UE au încercat în ultimele luni să găsească modalităţi de a întări sistemul bancar fragil al Italiei, care se clatină sub povara unor NPL-uri estimate la aproximativ 360 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO