Business Internaţional

Aviva, Suzuki si Budapest Bank angajeaza oamenii dati afara de guvernul ungar

29.08.2006, 19:08 15

In urma programului de austeritate pus la punct de guvern, 7.000 de functionari publici vor fi concediati pana in 2007, o parte din ei urmand sa fie incadrati de diferite companii private.
Compania de asigurari de viata Aviva va angaja 500 de fosti lucratori din sectorul public, a declarat ministrul Muncii din Ungaria, Peter Kiss. Pe baza unui acord semnat cu Ministerul Muncii, Aviva va asigura viitorilor angajati un program de specializare in cadrul companiei. Directorii Aviva nu au anuntat inca data la care vor face angajarile, scrie Budapest Business Journal.
Alte companii care au anuntat ca vor angaja persoane disponibilizate de guvern mai sunt Spar Hungary, care a semnat un contract pentru angajarea a 200 de persoane anual, si Suzuki, care de asemenea va angaja 600 de fosti lucratori din sectorul public.
Conform cotidianului Magyar Hirlap, printre viitorii angajatori se vor afla si Budapest Bank, care a promis angajarea a 600 pana la 700 de persoane disponibilizate si BKV.
Conform oficialilor din guvern, aproximativ 7.000 de angajati din sectorul public vor fi concediati pana la sfarsitul anului, inca 6.000 urmand sa fie concediati in cursul anului 2007.
Acest val de concedieri este o consecinta directa a programului de austeritate impus de guvernul de la Budapesta pentru reducerea deficitului bugetar cu care se confrunta tara.
Ungaria viza adoptarea monedei euro in 2010, insa aceasta tinta va trebui amanata cel putin pana in 2013 din cauza deficitului bugetar, estimarea pentru acest an fiind de 10,1% din produsul intern brut (PIB), cu mult peste limita de 3% impusa de Uniunea Europeana pentru tarile care folosesc moneda unica europeana. Ministrul de finante, Janos Veres, a declarat ca pana la adoptarea monedei euro, Ungaria va trebui sa urmeze o strategie stricta si serioasa si un pachet de masuri destinate reducerii deficitului, acest plan urmand sa fie pus la punct pana la inceputul lunii septembrie.
"Prin acest plan nu numai ca ne vom asigura intrarea in Uniunea Europeana, ci vom ajunge si la acelasi nivel cu celelalte tari membre", a declarat Veres.
Prin aceasta strategie, se prognozeaza reducerea deficitului bugetar la 6,8% din PIB in 2007, urmand ca, in 2008, deficitul bugetar sa fie de 4,3% si de 3,2% in 2009.
Una dintre principalele tinte ale planului este asigurarea unui buget echilibrat prin restructurarile facute in sectorul public, a mai spus Veres.
Planul de convergenta propus de premierul Ferenc Gyurcsany nu va aduce o crestere economica semnificativa menita sa rezolve problema dificitului bugetar, a fost de parere un reprezentant al partidului de opozitie, Gyorgy Matolcsy.
In cadrul unei adunari publice, acesta a militat pentru reducerea taxelor, crearea de noi locuri de munca si o accelerare a cresterii economice pentru a solutiona problemele cu care se confrunta tara.
Matolcsy a numit planul ce va fi introdus de premier drept "o eroare guvernamentala", spunand ca economia Ungariei nu va putea fi revitalizata printr-un program de austeritate.
Pe langa reducerea locurilor de munca, acest program de austeritate va fi resimtit si in sectorul privat. Profitul net al grupului bancar OTP urmeaza sa scada cu 9 mld. forinti (32 mil. euro) in 2007.
Oficiali din cadrul companiei au declarat ca pachetul initiat de prim-ministrul va duce la o reducere a profitului bancii cu 25 de miliarde de forinti (90 mil. euro) pana in 2010, insa acestia se asteapta ca noile achizitii ale bancii sa amortizeze aceste pierderi.
Pachetul de masuri pentru reducerea deficitului bugetar e criticat chiar de guvernatorul bancii centrale ungare, Zsigmond Jarai, care e de parere ca "noul pachet de echilibru" va incetini cresterea PIB-ului la 2-2,5% in 2007, de la 4% anul acesta, situatia ramanand la fel si in 2008.

Banca centrala a Ungariei a majorat dobanda de referinta cu 0,5%

Banca nationala a Ungariei a majorat luni rata dobanzii de referinta pentru a treia oara in ultimele trei luni, cu 0,5 puncte procentuale, la 7,25%, pe fondul revizuirii in crestere a estimarilor privind inflatia in anii 2007 si 2008. "Informatiile macroeconomice si etapele in vederea stabilizarii au modificat in mod substantial perspectiva Consiliului Monetar privind economia (...) Cresterea semnificativa a inflatiei necesita conditii monetare mai stricte, pentru a indeplini obiectivul privind stabilitatea preturilor pe termen mediu", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Institutia a revizuit in sens pozitiv estimarile privind inflatia anualizata in anul 2007, la 7%, de la nivelul de 3,3% previzionat anterior, potrivit raportului trimestrial privind inflatia. Banca centrala previzioneaza o inflatie de 4,2% la sfarsitul anului 2008, peste estimarile anterioare, care plasau indicatorul la 3,2%, si peste obiectivul pe termen mediu, care prevede o valoare de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO