Business Internaţional

Aviz amatorilor: Silviu Cătalin Balaci, un programator din Reşiţa, în mijlocul unui imens scandal cu Bitcoin. El a pledat vinovat la acuzaţiile autorităţilor americane că le-a furat 722 mil dolari investitorilor, participanţi în Bitclub Network, pe care îi denumea ”proşti”, ”oi” şi ”idioţi”

Sursă foto: LinkedIn Silviu Catalin Balaci

Sursă foto: LinkedIn Silviu Catalin Balaci

Autor: Ziarul Financiar

12.07.2020, 10:56 38073

Silviu Catalin Balaci, un programator român în vârstă de 35 de ani, a pledat vinovat în faţa justiţiei americane la acuzaţiile de fraudă din partea guvernului din SUA, în una dintre cele mai mari scheme ponzi cu criptomonede, în valoare de cel puţin 722 mil. dolari. Românul a fost arestat în Germania, iar procesul s-a desfăşurat în regim de videoconferinţă.

El şi alte patru persoane fuseseră deja acuzate anterior în 2019 pentru aceeaşi schemă ponzi.

Potrivit unei declaraţii a avocatului american Craig Carpenito, Bitclub Network cerea bani investitorilor în schimbul unei participaţii la ”minele” de criptomonede. 

Investitorii erau recompensaţi pentru recrutarea altor investititori, ceea ce a dus la o schemă ponzi care a fost operaţională din 2014 până în decembrie 2019. Balaci i-a asistat pe Matthew Brent Goettsche şi Russ Albert Medlin să creeze şi să opereze Bitclub Network şi a lucrat ca programator pentru schema pozi. 

Potrivit justice.gov, site-ul oficial al justiţiei americane, ca parte a schemei, Balaci şi Goettsche au discutat că publicul ţintă al reţelei Bitclub ar fi investitori „proşti”, denumindu-i „oi”. Ei susţineau că vor construi acest întreg model ”pe spatele idioţilor”.  

Pentru a ascunde conspiraţia, Balaci a schimbat cifrele care apăreau pe veniturile provenite din operaţiunile de mining ca să pară că Bitclub Network câştiga de fapt mai mult decât mina în realitate. Balaci susţine că ar fi acţionat la instrucţiunile lui Gottsche. În pledoaria sa, Balaci a confirmat că pe parcursul schemei, Bitclub Network a luat bitcoin în valoare de cel puţin 722 de milioane de dolari de la investitori. 

Balaci riscă acum o pedeapsă de până la 5 ani în închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari, sau alternativ returnarea dublului sumei datorate victimelor. 

Catalin Balaci deţine în Reşiţa o firmă de IT- Evobits Information Technology SRL, care a avut în 2018 o cifră de afaceri de aproape 66 mil. lei. 

Sursă foto: LinkedIn Silviu Catalin Balaci

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO