Business Internaţional

Banca britanica RBS acorda in continuare bonusuri record

26.05.2009, 00:00 23

Banca Royal Bank of Scotland (RBS) este din nou in centrul atentiei din cauza bonusurilor acordate directorului sau executiv Stephen Hester si altor bancheri importanti, pe fondul temerilor legate de criteriile de performanta atasate acestora. RBS acorda bonusuri de milioane de lire sterline in conditiile in care banca este detinuta in proportie de 70% de catre contribuabili, conform The Guardian.
Situatia survine dupa ce saptamana trecuta patru bancheri ai RBS au primit actiuni in valoare de 5 milioane de lire sterline (5,7 mil. euro). Ellen Alemany, care conduce operatiunile americane ale bancii, a primit aproape 6 milioane de actiuni, in valoare de 2,4 milioane de lire sterline.
Actiunile au fost acordate in mijlocul unui proces de revizuire a structurii de plati pentru Hester, ce a preluat pozitia de CEO cand Sir Fred Goodwin a fost demis anul trecut. Pensia de 700.000 de lire sterline pe an primita de Goodwin starneste in continuare controverse.
Institutiile consultate cu privire la schema de bonusuri de care beneficiaza Hester, care castiga 1,2 milioane de lire sterline pe an, insista asupra existentei unor criterii stricte de performanta.
Conform unor rapoarte, cei patru bancheri nu-si vor putea valorifica actiunile primite timp de trei ani si asta numai daca anumite criterii de performanta sunt atinse.
Bonusurile pot fi de asemenea revocate de catre banca.
Detaliile privitoare la criteriile de performanta nu au fost facute publice insa, in mare parte pentru ca banca trece printr-un dramatic proces de restructurare care a dus deja la eliminarea a 9.000 de locuri de munca. Vince Cable, purtator de cuvant al trezoreriei, considera bonusurile acordate drept "complet nejustificate" si "inacceptabile".
Se crede ca si alte structuri sunt luate in considerare pe langa traditionala acordare de actiuni. Astfel, RBS analizeaza si includerea de datorii subordonate in schema de plati.
Astfel de datorii au fost prima data introduse ca modalitate de plata a bancherilor RBS in urma unui scandal din februarie cu privire la plata unor bonusuri de un miliard de lire sterline catre personalul bancii.
Hester a avertizat ca RBS a pierdut angajati de top ca urmare a actiunilor de reducere a bonusurilor.
Un oficial al bancii a declarat ca bonusurile acordate directorilor sunt legate de indeplinirea obiectivelor stabilite de banca pe urmatorii trei-cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels