Business Internaţional

Banca centrala daneza cumpara un creditor falimentar

26.08.2008, 19:40 9

Banca centrala daneza impreuna cu un grup de companii financiare vor achizitiona banca Roskilde, aflata in pragul falimentului, dupa ce nicio alta institutie nu s-a aratat interesata de cumpararea creditorului, scrie Bloomberg.
Impreuna cu grupul de companii financiare din Danemarca, banca centrala va injecta 4,5 mld. coroane daneze
(603 mil. euro) in banca de retail dupa ce nicio alta banca privata nu s-a declarat interesata de achizitie.
Roskilde Bank a suferit pierderi masive pe piata imobiliara, ca urmare a evaluarii defectuoase a creditelor ipotecare.
Ultimele calcule arata ca banca a fost nevoita sa revizuiasca negativ valoarea contabila a activelor cu inca un miliard de coroane daneze (134 mil. euro), respectiv dublul sumei anuntate de banca anterior.
Roskilde Bank a primit pe 10 iulie o garantie de lichiditate din partea bancii centrale si a Asociatiei Bancherilor Danezi in valoare totala de 750 mil. coroane daneze (100 mil. euro). Reprezentantii bancii centrale au declarat ca principala conditie pentru oferirea imprumutului era ca banca sa-si gaseasca in cel mult sase luni un cumparator si ca acum, dupa preluare, banca va continua sa activeze sub acelasi brand.
"Guvernul sustine solutia gasita pentru banca Roskilde. Desi am fi preferat gasirea unui cumparator din sectorul privat, in situatia data aceasta solutie este necesara", a declarat Bendt Bendtsen, ministrul economiei din Danemarca.
Roskilde nu mai intruneste conditiile de solvabilitate, dupa cum au anuntat reprezentantii sai la sfarsitul saptamanii trecute.
Banca a anuntat inca de pe 14 iulie ca va reduce valoarea contabila a activelor sale cu 900 mil. coroane (120 mil. euro) pentru primele sase luni ale anului. Acest anunt a fost urmat de un val de clienti care si-au retras economiile si au lichidat conturile din cadrul bancii.
Titlurile bancii daneze au cazut cu 43% din 10 iulie pana in prezent si si-au pierdut noua zecimi din valoarea maxima atinsa in aprilie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO