Business Internaţional

Banca centrala nu agreeaza imprumuturile externe, de teama aprecierii coroanei

11.11.2003, 00:00 15

Banca centrala a Cehiei incearca sa impiedice autoritatile guvernamentale sa emita in 2004 obligatiuni pe pietele internationale, temandu-se de aparitia unei noi bule speculative pe piata valutara.
"Daca guvernul alege sa emita titluri pe pietele internationale, el ia in acelasi timp hotararea de a influenta cursul de schimb al monedei nationale, iar eu consider ca o astfel de operatiune este inoportuna", a declarat pentru Financial Times Zdenek Tuma, guvernatorul bancii centrale a Cehiei.
Banca centrala a pus in aplicare masuri menite sa opreasca aprecierea coroanei cehe, evolutie determinata de influxurile imense de investitii straine directe si de incasarile din privatizari.
Banca Cehiei se teme ca daca vor fi oferite pe pietele internationale obligatiuni denominate in euro, convertiti apoi in coroane cehe, se va ajunge la o noua spirala a aprecierii monedei nationale. Cu toate acestea, ministrul de finante, precum si bancile de investitii care vor sa devina intermediarii acestei tranzactii, considera ca guvernul are nevoie de o astfel de emisiune pentru a diversifica sursele de finantare, dominate de piata interna. Unii economisti sustin ca moneda ceha este destul de stabila si ca nu va fi influentata semnificativ de emisiunea propusa de guvern. Pana acum, emisiunea de obligatiuni in moneda straina a fost restrictionata printr-o intelegere dintre guvern si banca centrala.
Guvernul s-a confruntat cu deficite bugetare foarte importante, determinate de costurile cu asistenta sociala si sumele cheltuite pentru prevenirea falimentului unor banci. Autoritatile se tem ca bancile cehe vor deveni tot mai reticente sa cumpere titlurile emise de stat si vor cere cresterea ratei de dobanda a acestora. In ultimul timp, ministerul de finante a emis pe piata interna obligatiuni denominate in coroane pentru a acoperi deficitul de stat, insa aceasta operatiune este tot mai costisitoare. In aceasta vara, una din emisiunile ministerului nu a reusit, iar urmatoarea a fost subscrisa la o rata a dobanzii destul de ridicata.
Pentru a finanta un deficit bugetar estimat sa ajunga in 2004 la un nivel de 7,6% din produsul intern brut, emisiunile de obligatiuni ale guvernului s-au majorat cu 60%. Din aceasta cauza, dobanda pentru obligatiunile cu o maturitate de cinci ani a crescut, de la minimele atinse la mijlocul lunii iunie, cu 130%. Rata de dobanda se afla acum in jurul valorii de 3,80%, cu 0,23% mai sus decat cea a titlurilor similare emise de guvernul german.
"Piata interna nu este saturata, insa suntem convinsi ca este mai bine sa optimizam costul finantarii printr-o emisiune pe pietele internationale", a afirmat Bohuslav Sobotka, ministrul de finante.
Eduard Janota, ministrul de finante adjunct, a sugerat ca prin emisiunea de titluri pe pietele internationale se va putea finanta pana la un sfert din datoria publica estimata pentru anul 2006, de 828 miliarde de coroane cehe (29,9 mld. $). Totusi, Tuma este de parere ca exista destula lichiditate pe piata interna. "Daca in viitor lichiditatea va deveni insuficienta, decizia de a emite obligatiuni va putea fi luata relativ rapid", a spus el.
In acelasi timp, Tuma a avertizat autoritatile guvernamentale ca in cazul in care se ia in consideratie si costul operatiunilor de acoperire a riscului valutar al emisiunii, imprumutul de pe piata externa poate fi mai costisitor decat cel contractat de pe piata interna.
Guvernul ceh urmeaza sa ia o decizie pana in luna februarie a anului viitor. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO