Business Internaţional

Banca Mondiala analizeaza oligarhii rusi

08.04.2004, 00:00 12



Un raport publicat ieri de Banca Mondiala arata ca Rusia este dominati de un numar redus de grupuri de afaceri, care, desi sunt mai putin eficiente decat alti proprietari din sectoare private, au acaparat o mare parte din fluxurile investitionale, relateaza Financial Times.



Efectuat pe un esantion de mai mult de 1.300 companii, studiul concluzioneaza ca 23 dintre cele mai importante grupuri de afaceri rusesti controleaza mai mult de o treime din vanzarile din industrie ale tarii si aproape o sesime din locurile de munca existente.



Raportul va reinvia, probabil, dezbaterile pe tema oligopolurilor de influenta politica care au devenit prospere de pe urma privatizarilor din 1990.



Christof Ruhl, economist la filiala Bancii Mondiale din Moscova, care a coordonat cercetarea, a afirmat: " Rusia trebuie sa faca ceea ce au facut americanii cu 100 de ani in urma, adica sa introduca politici severe antitrust si rerglementari anti-monopol, care sa creeze cadrul concurential perfect."



Un numar mic de oameni de afaceri influenti au preluat fluxurile de investitii in mod disproportionat si in unele cazuri au ramas puternici pe pozitie. Raportul indica, contrar parerii generale, ca oamenii de afaceri rusi, priviti in ansamblu, nu sunt manageri mai eficienti, tn comparatie cu cei de la companii controlate de investitori straini si alte gupuri private, acestea avand productivitate mai ridicata.



Anatoly Chubais, initiatorul controversatelor privatizari ale anilor '90, a aparat oligarhii: "Se afirma pe buna dreptate ca oligopolurile au jefuit tara si au corupt sistemul politic si juridic al tarii", a precizat el. "Dar sa nu uitam ca tot ele au fost principlaul motor al cresterii economice din ultimii ani; ca aceste companii au restructurat industria Rusiei si au construit sisteme manageriale eficiente, au platit taxe si au inceput in acest fel sa umple visteria statului. Oligarhii nu sunt perfecti, dar sunt un proprietar mult mai productiv decat statul ", a mai adaugat Chubais.



Oligopolurile au fost atacate acid de autoritatile ruse in ultima vreme, in incercarea lor de a stimula concurenta si accesul liber la profituri substantiale.



La capitolul vanzari, pe baza datelor din 2001, din studiu reiese ca grupul petrolier Lukoil domina, urmat de Millhouse, condus de magnatul Roman Abramovich, patronul miliardar al clubului de fotbal londonez Chelsea. Urmatorii pe lista sunt compania petroliera Surgutneftegaz si grupul Interros.



Analiza Bancii Mondiale concluzioneaza ca Rusia a facut progrese vizibile fata de economia planificata, cu restructurari pe scara larga, un sector de servicii prosper si reorientari catre domenii care creeaza noi locuri de munca. Cu toate acestea, Rusia ramane o economie "dezorganizata", cu o alocare ineficienta a resurselor. BM avertizeaza asupra dependentei excesive de petrol si gaz, productie care inseamna 20% din PIB-ul tarii, sugereaza eliminarea subventiilor energetice acordate intreprinderilor si sporirea investitiilor in transport si educatie, precum si reforme in sanatate, pentru a stopa declinul sperantei de viata a populatiei.



Ruhl a semnalat, de asemenea, importanta reglementarii drepturilor de proprietate pentru a stimula cresterea investitiilor, dar a criticat si anchetele privatizarilor anterioare nereusite, care provoaca o stare de permanenta nesiguranta: "Statul nu isi mai poate continua razboaiele de gherila cu companiile", a declarat el.





Scrisoarea si actiunile



Inceputul saptamanii a fost o perioada agitata pentru actiunile companiei petroliere Yukos, intrucat optimismul investitorilor in gasirea unei solutii amiabile in conflictul dintre Kremlin si proprietarul principal a inceput sa scada.



Actiunile Yukos au scazut marti cu aproape 5%, ajungand la inchidere la 14,23 $, antrenand o scadere a indicelui pe piata companiilor petroliere de 1,6 puncte procentuale, pana la 752,51. Indicele a inregistrat un maxim la deschidere, amplificat de cereri de la companii puternice. "Cresterea a fost sustinuta de un optimism excesiv, care nu s-a regasit in tranzactiile de la Londra. Vedem acum vanzari mai ales la Yukos, iar apoi la LUKoil", a explicat Oleg Martynenko de la Alpha Bank.



Vanzarile de actiuni Yukos au venit din partea investitorilor care cumparasera titluri inainte de arestarea fostului presedinte Mihail Hodorkovsky din octombrie anul trecut. Saptamana trecuta, actiunile Yukos au crescut la cel mai inalt nivel consemnat de atunci, datorita speculatiilor conform carora Hodorkovsky ar fi incheiat un acord cu Kremlinul, care ar usura presiunile de pe umerii companiei. Zvonurile au aparut intr-un cotidian de afaceri, in care Hodorkovsky ar fi recomandat oamenilor de afaceri rusi sa accepte sefia lui Vladimir Putin.



Chestionat de autoritati in privinta modului in care scrisoarea a jus in presa, Hodorkovsky a negat ca a scris personal articolul, dar a afirmat ca este pe deplin de acord cu continutul acestuia.



Compania si actionarii sai majoritari sunt convinsi ca exista o campanie dusa de Kremlin impotriva ambitiilor politice ale lui Hodorkovsky, aflat in inchisoare in asteptarea procesului in care este acuzat pentru frauda.



Traderii spune ca preturile mari pentru petrol si materii prime - produse cheie exportate de Rusia - inca mai sustin actiunile petroliere, dar, dupa ultimele evolutii, producatorul de gaze Gazprom devine o investitie mai atractiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO