Business Internaţional

Banca Mondiala: guvernele nu trebuie sa stea in calea cresterii economice

07.10.2004, 00:00 13

Dureaza 200 de zile sa inregistrezi o firma in Haiti si doar doua in Australia. Faptul ilustreaza perfect prapastia dintre una din tarile cele mai sarace si una din cele mai bogate, scrie Financial Times.


O economie de piata puternica reprezinta un motor unic de prosperitate. Cu toate acestea, in multe tari sarace, intarzierile legislative si insolenta birocratilor stau in calea unor imbunatatiri de care performanta economica are disperata nevoie.


Concluziile au fost extrase din Raportul de Dezvoltare al Bancii Mondiale din acest an, care se concentreaza, in principal, pe modalitatile in care o economie de piata poate fi facuta eficienta. Tema sta ascunsa in spatele titlului raportului, "A Better Investment Climate for Everyone" (Un climat investitional mai bun pentru toti). Raportul se bazeaza pe doua mari proiecte de cercetare: sondaje privind climatul investitional care acopera 26.000 de companii din 53 de tari, si proiectul "a face afaceri", care identifica obstacolele cu care se confrunta mediul de afaceri in 130 de tari.


In ceea ce priveste situatia economica, raportul Bancii Mondiale noteaza ca "in conditiile cresterii populatiei, cresterea economica ramane singurul mecanism viabil pentru ameliorarea standardului de viata al unei societati". "Imbunatatirile aduse mediului investitional in China si in India au determinat cea mai substantiala reducere a gradului de saracie pe care lumea a experimentat-o vreodata", se mai arata in raport.


Dar beneficiile reformei nu au atins exclusiv acesti doi giganti. In China si India, proportia investitiilor private in produsul intern brut s-a dublat intre 1990 si sfarsitul deceniului, o data cu extinderea impactului reformelor, ceea ce a avut un efect semnificativ asupra nivelului de saracie. Aceeasi evolutie s-a observat si in Uganda.


Un climat economic pozitiv nu numai ca favorizeaza amplificarea investitiilor private, ci ofera si un stimulent pentru cresterea productivitatii, prin incurajarea dezvoltarii companiilor, care se vor adapta mai rapid si vor gasi modalitati mai bune de a-si desfasura activitatea.


In plus, climatul investitional nu conteaza doar pentru investitorii straini. Din contra, sustine Banca Mondiala, acumularea de capital autohton este mult mai importanta decat influxul de capital strain.


Raportul subliniaza ca esecul guvernelor de a asigura un mediu economic propice este principalul obstacol in calea dezvoltarii climatului investitional. O urmarire insuficienta a modului de respectare a contractelor, legislatia nepotrivita, coruptia, infractiunile si infrastructura precara pot pagubi compania cu 25% din totalul vanzarilor, adica de trei ori mai mult decat se cheltuieste in mod normal cu plata impozitelor. De asemenea, la categoria obstacole, companiile au plasat in fruntea listei nesiguranta politica, instabilitatea macroeconomica, fiscalitatea excesiva si coruptia. Toate au ca sursa o guvernare ineficienta.


Raportul atrage insa atentia ca un climat investitional mai bun nu este in mod necesar cel cerut de mediul de afaceri. Oamenii de afaceri nu doresc nici un fel de taxe si nici un fel de reglementari, in schimb solicita bariere in calea noilor competitori. De taxe este insa nevoie pentru finantarea activitatilor statului, iar legislatia are rolul de a preveni eventualele distrugeri ale mediului inconjurator sau alte probleme. In acelasi timp, concurenta este motorul progresului. Pe scurt, ceea ce isi doresc companiile este, de multe ori, exact opusul a ceea ce necesita economia.


Guvernele sunt atat boala cat si medicamentul, concluzioneaza Banca Mondiala. Acesta este motivul pentru care dezvoltarea economica progreseaza atat de lent. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO