Business Internaţional

Banca Mondiala si-a injumatatit finantarea pentru tarile in dezvoltare

02.08.2000, 00:00 15



Valoarea noilor angajamentelor financiare ale Bancii Mondiale a scazut in anul fiscal 2000, care s-a incheiat la 30 iunie, la 15,3 miliarde de dolari (16,54 miliarde de euro), fata de 29 miliarde de dolari in perioada 1998-1999, potrivit datelor relevate de exercitiul anual al organizatiei financiare.

Declinul a fost determinat in cea mai mare masura de reducerea numarului si cuantumului imprumuturilor acordate tarilor in dezvoltare, afectate in ultimii ani de crize economice.

Cifrele includ atat creditele acordate la dobanda pietei de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), precum si imprumuturile in conditii de favoare de care beneficiaza cele mai sarace tari ale lumii prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Internationala (IDA).

Creditele nou acordate Coreei de Sud, Argentinei, Indoneziei, Braziliei, Rusiei si Thailandei au scazut de la 13 miliarde de dolari in exercitiul 1998-1999 la doua miliarde de dolari in ultimul exercitiu financiar, in timp ce fondurile eliberate au insumat 18,5 miliarde de dolari, fata de 24 miliarde de dolari in urma cu un an.

Angajamentele grupului Bancii Mondiale s-au ridicat in ultimul exercitiu financiar la 10,9 miliarde de dolari, pentru 97 de proiecte, comparativ cu 22,2 miliarde de dolari pentru 131 de proiecte in 1998-1999, iar angajamentele IDA au atins 4,4 miliarde de dolari pentru 126 de proiecte, fata de 6,8 miliarde de dolari pentru 145 proiecte.

Numarul de proiecte susceptibile sa nu-si realizeze obiectivele a scazut cu jumatate, la circa 15% din total, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare.

"Angajamentele financiare ale Bancii Mondiale sunt destinate in special regiunilor unde pot avea cel mai mare impact in contextul programelor de reducere a saraciei. Ameliorarea continua a calitatii asistentei financiare oferite de Banca demonstreaza ca ne aflam pe calea cea buna", a afirmat James Wolfensohn, presedintele Bancii Mondiale.

De asemenea, valoarea medie a imprumuturilor se diminueaza in mod regulat, ajungand, la nivelul ultimului exercitiu financiar, la 69 milioane de dolari, fata de 94 milioane de dolari in urma cu zece ani.

Pe de alta parte, Banca Mondiala a subliniat ca si-a continuat eforturile de inlesnire a accesului tarilor in dezvoltare pe pietele de capital, citand in acest sens garantarea de catre BIRD a unei emisiuni de obligatiuni lansate de Argentina, in octombrie 1999, in valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Pe regiuni, America Latina si Caraibe ocupa primul loc, cu angajamente de 4,1 miliarde de dolari, inaintea zonelor Europa-Asia Centrala si Pacific-Asia Orientala cu 3 miliarde de dolari fiecare. In exercitiul precedent, aceste regiuni au beneficiat de 7,7 miliarde de dolari pentru America Latina-Caraibe, 5,3 miliarde de dolari pentru Europa-Asia Centrala si 9,8 miliarde de dolari pentru Asia Orientala-Pacific.

Valoarea angajamentelor financiare in Africa a ramas stabila, la 2,2 miliarde de dolari, fata de 2,1 miliarde de dolari in 1998-1999, in timp ce zona Orientul Mijlociu-Africa de Nord a inregistrat o scadere cu 1,6 miliarde de dolari, la 900 milioane de dolari.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO