Business Internaţional

Banca poloneza PKO, privatizata la bursa

05.03.2004, 00:00 15



Zbigniew Kaniewski, ministrul trezoreriei din Polonia, sustine planul de a lista la bursa, in acest an, 30% din actiunile celei mai mari banci poloneze, PKO BP, potrivit agentiei Interfax.



Informatia vine pe fondul unor ingrijorari ca privatizarea bancii ar putea fi amanata pentru 2005, ingrijorari care au aparut dupa prezentarea unui raport recent conform caruia complexitatea tranzactiei nu ar permite o vanzare rapida.



"Intentionam, in cursul anului, sa scoatem la vanzare, sub forma unei oferte publice, 30% din actiunile bancii, detinute de trezorerie la PKO BP", a precizat Kaniewski in cadul unei intalniri tinuta la Camera Americana de Comert.



Numeroasele incercari ale guvernului de a vinde o parte din PKO BP, urmate de o serie de amanari, au determinat conducerea bancii sa propuna posibilitatea de a se ocupa ea de privatizare in numele guvernului. Aceasta sugestie ar putea fi cu atat mai importanta cu cat presedintele bancii a declarat intr-o conferinta de presa ca o decizie de vanzare in 2005, an electoral, va fi greu de luat.



Procesul de privatizare a atras atentia a cel putin patru companii mari care s-au oferit sa asigure consultanta: Citigroup Global Markets, Credit Suisse First Boston, HSBC si Deutsche Bank Securities.



PKO BP este cea mai mare banca din Polonia, pentru 2003 raportand un profit net record de 310 milioane dolari. Valoarea ridicata a profitului s-a datorat mai multor factori, intre acestia regasindu-se veniturile bune obtinute din dobanzi si imbunatatirea portofoliului de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO