Business Internaţional

Bancherii cer implicarea directă a UE şi FMI în privatizările din Grecia

Bancherii cer implicarea directă a UE şi FMI în programul de privatizări al Greciei

Autor: Anca Dumitrescu

26.05.2011, 14:45 400

Programul de privatizări din Grecia ar avea şanse mai mari desucces dacă Europa şi FMI s-ar implica direct, potrivit bancherilorcare au legătură cu acest proces, relatează Reuters.

Supravegherea privatizărilor decătre Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ar conferiprogramului de vânzare a unor active de 50 de miliarde de euro unsens al urgenţei care lipseşte politicienilor locali, considerăbancherii.

"Cea mai bună soluţie este cadeciziile să fie luate de o agenţie independentă", a spus unuldintre bancheri.

El a arătat că politicienii localitergiversează procesul pentru că ştiu că populaţia este împotrivaprivatizărilor.

"Cred că există şanse bune pentrustabilirea unei implicări externe, iar lucrurile să evolueze bineîn curând", a spus bancherul.

Băncile de investiţii vor avea unrol important în vânzările de active, dar mai multe persoaneimplicate în proces au afirmat că fermitatea din partea comunităţiiinternaţionale ar fi binevenită.

"Ce rost are desemnarea unor băncidacă nu există un vânzător motivat?", s-a întrebatbancherul.

Deutsche Bank, Credit Suisse,Credit Agricole, Societe Generale, Rothchild şi numeroase altebănci au fost mandatate, dar nicio bancă nu a fost însărcinată cucordonarea activităţilor.

Grecia va înfiinţa un fond pentruactivele care vor fi vândute, iar politicienii europeni au insistatpentru supravegherea internaţională a acestuia de către ComisiaEuropeană, FMI şi posibil de către Banca CentralăEuropeană.

O delegaţie a acestor instituţiise află în prezent la Atena pentru a evalua finanţele ţării şi esteprobabil să se discute şi despre acest fond, ale cărui active arputea fi folosite şi ca garanţii pentru noi împrumuturi.

Grecia a anunţat în aceastăsăptămână un program de vânzare a participaţiilor statului lacompanii precum Piraeus Port, operatorul de telecomunicaţii OTE,banca de economii a poştei şi Loteria de stat, în cadrul unuiprogram de privatizări de 50 de miliarde de euro care va fi aplicatpână în 2015.

Ministrul de stat, HarisPamboukis, a declarat în această săptămână că este reticent înprivinţa unei implicări externe totale, chiar dacă este "unsusţinător înfocat" al oricărui sprijin tehnic din afaraţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO