Business Internaţional

Bancherii nu au mai semnat condica la Balul Operei din Viena

12.03.2009, 16:35 14

Balul Operei din Viena a reprezentat pana nu de mult o sarbatoare traditionala ce imbina armonios si totodata de o maniera unica discutii intre persoane ce detin functii oficiale - intre care se regaseau presedintele si membrii guvernului - si petreceri extravagante de tip cocktail - unde femeile din inalta societate isi etalau noile achizitii in materie de moda, scrie The Wall Street Journal.

Nimic nu era mai obisnuit la acest bal decat prezenta bancherilor de top din Austria. Acestia obisnuiau sa inchirieze loje private, ce valorau 17.000 de euro, doar pentru a sta cat mai aproape de presedintele Austriei.
Prezenta lor la acest eveniment era o ocazie de a atrage in discutie invitati ce purtau emblema unor potentiali clienti sau medalii care sa le confirme statutul social.
Nu era nimic neobisnuit, cel putin in anii trecuti, ca acesti guru ai sectorului bancar sa se imbarce in avioanele lor private si sa zboare de pe unul dintre aeroporturile Europei de Est unde ii dusese slujba, pentru a-si bifa prezenta la bal.
In acest an, pe 19 februarie, la bal nu se putea remarca prezenta decat a unui singur director executiv din sistemul bancar, Andreas Treichl, de la Erste Bank, care purtand haine de sarbatoare si accesorizat cu toate medaliile pe care locul si ocazia le cereau a strigat prezent la numaratoare.
Ce il aducea pe acesta aici nu erau motive de bucurie, pe care rivalii sai nu le aveau, ci faptul ca organizatorul unuia dintre cele mai impozante evenimente la nivel mondial era chiar sotia sa, Desiree.
Omologii lui Treichl au stiu ca situatia dramatica pe care o traverseaza institutiile pe care le conduc nu le mai permite sa mai bea sampanie si sa mai valseze fericiti. Aeronavele private "parcate" in Europa de Est - regiunea unde companiile austriece, in principal bancile, si-au extins operatiunile in urma unor investitii masive, si care acum se clatina sub greutatea crizei financiare mondiale - nu au mai luat drumul spre casa.
Situatia sistemului bancar austriac nu este infloritoare. Erste abia a primit un ajutor in valoare de 2,7 mld. euro de la statul austriac, iar Raiffeisen si celelalte banci austriece par inscrise si ele la coada.
Guvernul de la Viena a stabilit infiintarea unui fond in valoare de 100 mld. euro, destinat salvarii bancilor, acest ajutor fiind mult mai substantial decat cel acordat de Germania sau de multe alte state.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO