Business Internaţional

Bancherul spaniol Emilio Botin a vandut cu un profit de 60% o banca italiana

14.11.2007, 14:15 16

Bancherul in varsta de 73 de ani a fost exaltat, potrivit colegilor sai. Italienii de la Monte dei Paschi di Siena (MPS), cea mai veche banca din lume, au facut o oferta de nerefuzat in valoare de 9 miliarde de euro (13,2 miliarde de dolari) pentru Antonveneta, scrie Financial Times.
Banco Santander a obtinut astfel un profit de 60% din vanzarea Banco Antonveneta, comparativ cu pretul de achizitie. Santander tocmai intrase in posesia Antonveneta, ca parte a preluarii olandezilor de la ABN Amro.
Tinand cont de turbulentele existente in sectorul financiar, vanzarea unei banci regionale cu o cota de piata de doar 3% in Italia ar putea fi considerata dificil de realizat. Acest lucru nu l-a impiedicat insa pe batranul bancher spaniol sa vanda.
Tranzactia dintre Botin si Giuseppe Mussari, presedintele Monte dei Paschi di Siena, a fost perfectata foarte rapid.
"Botin a afirmat ca ar fi nevoie de cel putin patru ani cu investitii majore pentru extinderea bancii in Italia pentru a mai primi o oferta de genul celei inaintate de MPS. Acest lucru dovedeste ca Botin nu este obsedat de ideea crearii unui imperiu. Atunci cand Botin simte o buna oportunitate pentru a vinde, imediat si actioneaza. Ar fi fost o nebunie din partea lui sa nu accepte banii pe care i-a oferit Monte dei Paschi", a declarat o persoana apropiata presedintelui Santander.
Chiar daca a acceptat oferta celor de la MPS, Banco Santander va pastra Interbanca, divizia de corporate banking a Antonveneta, evaluata la un miliard de euro si care ar putea fi vanduta putin mai tarziu.
In continuare, reprezentantii Banco Santander considera ca piata bancara din Italia ramane atractiva. Decizia de a vinde Antonveneta a fost o problema simpla de cerere si oferta.
Reprezentantii Banco Santander au respins zvonurile conform carora Antonveneta ar fi fost vanduta din cauza unor dificultati de plasare pe piata a unor titluri in valoare de patru miliarde de euro pentru finantarea preluarii ABN Amro.
Brazilia, tara in care Banco Santander are o prezenta semnificativa, va reprezenta intotdeauna un taram propice pentru colaborarile oportune in materie de costuri si profitabilitate. Fuziunea dintre Banco Real si Santander Brasil va duce la infiintarea celei de-a doua banci din punctul de vedere al depozitelor din Brazilia.
Totodata, noua banca va fi a treia ca dimensiune in ceea ce priveste valoarea creditelor si locul patru in materie de castiguri.
Antonveneta ar fi avut nevoie de investitii semnificative pentru a-si mari cota de piata in Italia.
De cealalta parte, MPS a putut face o asemenea oferta constienta de beneficiile ulterioare ale tranzactiei.
Cu toate ca mutarea facuta de Banco Santander este una profitabila, reprezinta inca o iesire a unei banci straine din piata bancara italiana.
Sectorul bancar din Italia este perceput ca unul atractiv, cu oportunitati de crestere intr-o piata mult mai putin matura decat altele din Europa, dar repetatele incercari de penetrare a domeniului bancar de catre institutiile de credit din strainatate s-au lovit de bancile italiene, care prefera sa se achizitioneze reciproc.
Vanzarea Antonveneta ridica si alte semne de intrebare. BNP Paribas, care a achizitionat Banca Nationale del Lavoro, si Credit Agricole, care a cumparat recent 650 de sedii apartinand bancii Intesa, trebuie sa creasca pe o piata pe care nu mai exista oportunitati de preluare importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO