Business Internaţional

Bancile centrale, avertizate asupra cresterii presiunilor inflationiste

Bancile centrale, avertizate asupra cresterii presiunilor inflationiste

Doi dintre cei mai importanti oameni din conducerea BCE, Jean-Claude Trichet si Nicholas Garganas, au lasat sa se inteleaga ca rata dobanzii va creste

28.06.2006, 19:02 14

Expertii de la Banca Reglementelor Internationale se tem de corelarea cresterii ratei inflatiei cu o incetinire a ritmului de crestere economica.
Banca Reglementelor Internationale (BRI) a avertizat ca bancile centrale va trebui sa continue politica de apreciere a ratei dobanzii de politica monetara datorita cresterii presiunilor inflationiste si a vulnerabilitatii economiei globale fata de fluctuatiile de pe piete, scrie Financial Times.
Bancherii centrali au subliniat ca riscurile unei corelari a cresterii inflatiei cu stagnarea economica sunt foarte mari in acest moment mai ales pentru ca dobanzile de referinta ale bancilor centrale au fost, la nivel mondial, prea mici pentru mult timp.
"Ar fi imprudent sa ne bazam pe combinarea fericita a unei puternice cresteri economice cu o rata scazuta a inflatiei care sa dureze o perioada nedefinita. La un moment dat, bancile centrale ar putea fi nevoite sa ia masuri mai drastice in ceea ce priveste politica lor monetara fata de cele luate in ultimii ani", a declarat Malcolm Knight, manager general BRI.
Raportul anual al bancii a avertizat ca anul viitor nu va fi unul usor pentru bancile centrale, care vor fi nevoite sa actioneze pentru a stopa presiunile inflationiste, fara a merge prea departe cu aceasta politica, ducand astfel economiile locale in pragul recesiunii.
Oficialii bancilor centrale nu sunt surprinsi de pozitia Bancii Reglementelor Internationale, oficialii ei exprimand aceste previziuni de mai mult timp, atat pe caile oficiale cat si in mediile particulare. Includerea acestor avertismente in cadrul raportului anual semnifica totusi importanta deosebita a acestui subiect.
Banca centrala a Statelor Unite ale Americii (Fed) este de asteptat sa aprecieze costurile la imprumut cu un sfert de punct procentual pentru a 17-a oara consecutiv, pana la nivelul de 5,25%, in cadrul sedintei care va avea loc joi.
Problema principala descoperita de BRI in cadrul acestui raport este faptul ca procesul de globalizare a contribuit in mod deosebit la scaderea inflatiei per ansamblu dupa anii 1980, importurile din ce in ce mai ieftine mascand insa alte probleme ale economiilor dezvoltate. Oficialii BRI sunt ingrijorati de faptul ca bancile centrale au mentinut o rata a dobanzii de politica monetara prea mica pentru mult timp, lasand pietei de capital posibilitatea de a-si aprecia exponential valoarea, lucru ce a dus la dezechilibre comerciale fara precedent. Aceste posibile erori de politica monetara au fost intalnite in regiunea Asiei, mai ales in China, unde moneda nationala a fost mentinuta in mod artificial la o cotatie scazuta pentru a incuraja exporturile.
Consecinta imediata asupra economiilor dezvoltate va fi cresterea presiunilor inflationiste in acest moment in care preturile produselor de import nu mai scad. Pe termen lung insa, cel mai mare pericol este reprezentat de formarea unor dezechilibre comerciale, reprezentate inca de acum de catre deficitul de cont curent al SUA si de excedentele din China, Japonia, Germania si statele exportatoare de petrol.
"Faza curenta de inasprire a politicilor monetare pare justificata pe drept", se precizeaza in raportul BRI, cu mentiunea ca "problema interactiunii ratelor dobanzii de politica monetara cu dezechilibrele financiare necesita o atentie deosebita". Oficialii BRI au incurajat reprezentantii bancilor centrale sa-si continue politica de apreciere a costurilor la imprumut, macar in viitorul apropiat. Dupa parerea lor, dezechilibrele comerciale s-ar putea diminua singure. Ei precizeaza insa ca exista in continuare riscul adoptarii unor masuri de politica economica ce ar putea impiedica nivelarea omogena a dezechilibrelor comerciale, ceea ce ar putea duce la o incetinire a cresterii economice pe o perioada mai mare de timp sau la un boom al fluctuatiilor de pe acele piete.
Raportul incurajeaza oficialii bancilor centrale sa ia mai mult in considerare presiunile economice externe, prezente la nivel global, decat pericolele inflationiste de pe piata locala, argumentand in acelasi timp ca politica lor monetara ar trebui calculata pe perioade mai mari de timp si nu pe termenele standard de doi sau trei ani.
"Daca se va simti nevoia unei cresteri mai agresive a dobanzii de referinta, nimic nu ne va opri din a lua acea decizie", a declarat Nicholas Garganas, membru al consiliului de politica monetara al Bancii Centrale Europene, in cadrul unui interviu. "Nu as exclude posibilitatea aprecierii ratei dobanzii de politica monetara cu mai mult de 0,25%", a adaugat el. In acest moment BCE are o dobanda de politica monetara de 2,75 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO