Business Internaţional

Băncile centrale din Europa de Est nu umblă la dobânzi până la anul

Băncile centrale din Europa de Est nu umblă la dobânzi până la anul

Autor: Cristina Rosca

27.09.2010, 23:50 15

Membrii boardurilor băncilor centrale din Europa de Est careconsideră că este timpul pentru majorarea ratelor dobânzii nu vorreuşi să îşi convingă colegii să ia această decizie până anulviitor, în condiţiile în care procesul de revenire a economiiloreste lent, iar inflaţia îi ţine încă în şah.

Consiliul de politică monetară din Polonia, care se întâlneşteîn această săptămână, nu va majora ratele înainte de 2011, potrivitopiniei a şase din nouă economişti chestionaţi de Bloomberg. Optdintre aceştia au afirmat că cei însărcinaţi cu stabilirea dobânziiîn Ungaria, care s-au întâlnit ieri, nu vor acţiona în aceastădirecţie în acest an. Banca Ungariei a decis să menţină dobânda la5,25%. Toţi cei nouă au fost de acord că nici banca centrală aCehiei nu va opera modificări în 2010.

"Au citit economia scrisă de reprezentanţii <<de modăveche>>, de unde au reţinut că dacă ţii dobânda jos creezi unbubble", a spus Lars Christensen, analist-şef la Danske Bank dinCopenhaga. "Noi nu ne aflăm într-o situaţie unde ne apropiem de unboom economic. Suntem în continuare pe scădere."

Dobânzi mici, creştere pe măsură

Bancherii centrali din Europa de Est caută indicii care să lesugereze când este momentul să majoreze ratele dobânzii, aflateacum la minime record, în condiţiile în care economiile lor îşirevin după cea mai dificilă recesiune de după căderea cortinei defier. Dacă cei care optează pentru majorări ale dobânzilor depolitică monetară vor obţine o creştere economică modestă, absenţapresiunilor inflaţioniste şi menţinerea neschimbată a dobânzilor nufac altceva decât să întârzie revenirea.

Consiliul director al băncii centrale a Cehiei a votat înşedinţa de pe 23 septembrie cu şase voturi pentru şi unul împotrivăpentru menţinerea dobânzii pe două săptămâni la 0,75%. Guvernulplănuieşte un proces de "consolidare fiscală" care va continua săţină inflaţia în şah, potrivit guvernatorului Miroslav Singer.

Ungaria va menţine probabil dobânda la depozitele la douăsăptămâni neschimbată, la 5,25%, iar Polonia nu va modificareferinţa la şapte zile de la 3,5%, potrivit grupului de economiştiinterogaţi de Bloomberg. Reprezentanţii băncii centrale ai celeimai dezvoltate economii din regiune urmează a se întâlni înperioada 28-29 septembrie.

În 2011, majorări în linie

Există însă câţiva strategi care au observat în ultima perioadăbeneficiile majorărilor de rate.

Preocupată de o posibilă majorare a preţurilor şi de un noufenomen de tip bubble, Eva Zamrazilova, persoana însărcinată custabilirea ratei de politică monetară în Cehia, a declarat pe 24august că o majorare ar trebui discutată "cât de curând posibil".Adam Glapinski, membru al conducerii băncii centrale a Poloniei, acerut o majorare semnificativă preemtivă, potrivit reţelei de ştiriPAP.

Băncile centrale ale Poloniei şi Ungariei au analizatposibilitatea majorării ratelor pentru prima dată după 2008 în lunaaugust, potrivit rapoartelor ultimelor şedinţe.

Strategii cehi vor dubla rata de politică monetară la 1,5% pânăîn 2011, potrivit previziunilor. În Ungaria rata va urca la 5,75%,iar în Polonia la 4,25%.

BNR nu a mai umblat la dobânzi din mai

În România, rata a scăzut de la 10,25% la sfârşitul lui 2008 la6,25%. Ultima modificare operată de Banca Naţională a României afost în luna mai. Atunci, BNR a operat o reducere de un sfert depunct procentual comparativ cu luna precedentă, după ce în martiedobânda a scăzut cu jumătate de punct.

BNR nu va reduce dobânda-cheie la lei pentru a stimula reluareacreşterii economice de teama impactului inflaţionist al majorăriiTVA în iulie, iar România rămâne anul acesta cu cea mai proastăperspectivă din Europa cu excepţia Greciei, anticipează analiştiiDeutsche Bank, cea mai puternică bancă germană.

Mulţi analişti pariază că Polonia, singurul stat european care areuşit să evite recesiunea anul trecut, va fi prima din regiunecare va majora costurile de creditare.

Posibilitatea majorării ratelor a crescut în cazul Poloniei dupăce economia a avansat cu 3,5% în trimestrul doi, mai repede decâtestimaseră analiştii. Ratele de creştere din alte state sunt maimodeste. Produsul Intern Brut al Cehiei a avansat cu 2,4%, iar celal Ungariei cu 1% în aceeaşi perioadă.

Andras Simor, preşedintele băncii centrale a Ungariei, a decisîn şedinţa de ieri să menţină dobânda la minimul de 5,25%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO