Business Internaţional

Bancile centrale nu mai au forta de altadata

28.09.2007, 15:03 13

Bancile centrale nu detin instrumentele necesare pentru a putea stabiliza piata de creditare, dar ar putea impune institutiilor financiare un grad mai ridicat de transparenta, se arata intr-un raport al agentiei de analiza financiara Moody's Investors Service.
Produsele derivate de credit si fondurile de hedging, care au inregistrat un volum record de credite neperformante, au amplificat impactul pe care cresterea costurilor de creditare l-a avut asupra pietei, declara oficialii agentiei.
"Actuala criza financiara a adus in discutie noi probleme a caror rezolvare va mai necesita ceva timp. De fapt, fiecare criza financiara de pana acum ne-a oferit cate o lectie pe care ar fi trebuit sa o invatam, iar din acest punct de vedere, actuala criza nu face exceptie", se arata in raportul vicepresedintilor agentiei, Christopher Mahoney si Pierre Cailleteau.
Eforturile bancilor centrale de a stabiliza piata financiara au esuat, de vreme ce numarul celor care au ajuns in imposibilitate de plata dupa ce au contractat credite ipotecare riscante a ajuns la un nivel record. Pentru a sustine piata financiara bancile centrale au folosit, in principal, parghiile clasice de interventie, adica infuziile de lichiditate si reducerea ratei dobanzii de referinta.
Recent, costurile imprumuturilor interbancare in lire sterline au crescut la cel mai inalt nivel din ultimele trei luni, dupa ce ajutorul acordat de catre banca centrala a Angliei creditorului Northern Rock a condus la accentuarea temerilor conform carora mai multi creditori ipotecari ar putea solicita imprumuturi de urgenta.
Miscarea a fost urmata de acordarea de catre BOE a unor imprumuturi de urgenta in valoare totala de 4,4 mld. lire sterline (6,3 mld. euro), iar Fed a redus rata de referinta cu 0,5%, pana la 4,75%, in incercarea de a preintampina recesiunea economiei americane.
Incepand cu 2006, cel putin 110 creditori ipotecari si-au inchis operatiunile sau au fost achizitionati de catre alte companii, printre acestia numarandu-se si American Home Mortgage Investment. Countrywide, cel mai mare creditor ipotecar din Statele Unite, a fost nevoit sa solicite noi linii de credit, dupa ce a fost afectat de cresterea numarului de credite neperformante cu perioada de rambursare scurta. Fondurile de hedging, printre care se numara si doua gestionate de banca americana de investitii Bear Stearn's, au colapsat, iar saptamana trecuta creditorul ipotecar britanic Northern Rock a fost nevoit sa solicite un imprumut de urgenta de la Banca Angliei.
Agentiile de rating, precum Moody's, Standard & Poor's si Fitch Rating, au fost criticate pentru reactia lenta pe care au avut-o in fata cresterii numarului de credite ipotecare neperformante. Mai mult, autoritatile financiare americane si europene pun la indoiala "buna credinta" a acestor agentii, vazand un conflict de interese intre agentii si bancile de la care isi primesc comisioanele.
Insa oficialii Moody's declara ca sistemul financiar international a evoluat de la o lume "amortita", dominata de banci cu rate de schimb fixe, la una in care exista un flux continuu de capital, acesta fiind alocat de catre piata nu de institutiile financiare.
In mod traditional, banca centrala americana putea stabiliza un colaps al pietei de creditare printr-o infuzie de lichiditate, se arata in raportul Moody's. Dar, acum Fed nu poate controla in niciun fel fondurile de hedging, acestea detinand cea mai mare parte a investitiilor din sistemul financiar.
"Intensitatea impactului pe care o criza financiara il are asupra intregii economii depinde de abilitatea bancilor centrale de a restabili circulatia capitalurilor in interiorul sistemului", considera Mahoney si Cailleteau. "Ne asteptam ca autoritatile financiare sa ceara un grad de transparenta mai ridicat din partea institutiilor financiare."
Oficialii Moody's cred ca pana la o reglare a costurilor pentru imprumuturile ipotecare acordate persoanelor cu bonitate indoielnica va fi nevoie de o perioada de timp de cel putin sase luni.
Acestia considera ca "deficientele pe care actuala criza
le-a scos la iveala" sunt similare celor ivite in momentul in care fondul de hedging Long-Term Capital Management a colapsat in urma nivelului record de credite neperformante acordate Rusiei in 1998.
Agentiile de rating considera ca este posibil sa asistam la colapsul unui mare fond de hedging, de vreme ce bancile de investitii au suferit pierderi mult mai importante decat Long-Term Capital Management in 1998.
"Noul sistem financiar creat de produsele de creditare alternative nu a avut de infruntat, pana acum, un test de o asemenea magnitudine", sunt de parere reprezentantii Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO