Business Internaţional

Bancile centrale s-au unit din nou pentru a contracara criza

05.05.2008, 17:57 14

Bancile centrale vor pompa noi miliarde de dolari in sistemul bancar in incercarea de a reduce tensiunea de pe pietele de credit, scrie BBC News.
Actiunea coordonata a bancii centrale americane (Fed) si a Bancii Centrale Europene reprezinta cea mai recenta incercare de stimulare a activitatilor de creditare ale bancilor, activitati blocate de criza de pe piata internationala de creditare.
Noi miliarde de dolari vor fi oferite bancilor din Europa si Statele Unite din doua in doua saptamani pe o perioada nedeterminata. Masura este menita sa reduca presiunile resimtite pe piete din punctul de vedere al lichiditatii, se arata intr-o declaratie a BCE. In urma acestei actiuni, volumul de lichidtati oferit de Fed si BCE va creste pana la 75 mld. dolari si respectiv 25 mld. dolari. Anterior, ofertele Fed totalizasera 50 mld. dolari, in timp ce valoarea ofertelor BCE a fost cuprinsa intre 10 si 15 mld. dolari.
Pe de alta parte, banca centrala americana a cazut de acord sa prelungeasca un acord de schimb de moneda incheiat cu BCE si Banca Nationala Elvetiana prin care bancilor europene li se ofera inca 26 mld. dolari pentru ca acestea sa-si poata plati datoriile exprimate in dolari.
Bancile centrale au injectat miliarde de dolari in sistemul bancar in acest an in incercarea de a depasi cea mai ampla criza postbelica a pietei de creditare. Totusi, ratele la care bancile se imprumuta intre ele raman ridicate, iar institutiile ezita in continuare sa se imprumute pe fondul temerilor legate de expunerea fata de pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO