Business Internaţional

Bancile centrale vand obligatiunile Fredie Mac

23.07.2003, 00:00 16



Pretul obligatiunilor emise de gigantii din domeniul imobiliar, Freddie Mac si Fannie Mae, a cunoscut luni cea mai drastica scadere din ultimile doua luni, pe fondul speculatiilor potrivit carora bancile centrale europene au fost incurajate sa isi vanda din portofoliu titlurile celor doua companii americane.



Desi nu au fost confirmate, informatiile privind recomandarea primita de la Banca Centrala Europeana au generat o adevarata panica iar vanzarile au crescut considerabil.



Ecartul dintre randamentul oferite de obligatiunile celor doua companii si cel al certificatelor de trezorerie a cunoscut insa o apreciere, ajungand la 0,43%.



Banca Centrala Europeana a refuzat sa comenteze aceste informatii.



Analistii sunt cu ochii pe cele doua companii americane, asupra carora exista suspiciuni ca au probleme contabile.



Scaderea preturilor obligatiunilor emise de Freddie Mac si Fannie Mae, care pe termen lung va afecta costurile la care acestea se vor imprumuta, este atent analizata de autoritatile americane de reglementare. Costuri mai mari implica un risc financiar ridicat si implicit o restrictionare a capacitatii acestora de a contracta in viitor noi imprumuturi.



Freddie Mac si Fannie Mae detin o cincime din totalul ipotecilor emise in SUA, iar costul redus al capitalurilor imprumutate, multumita garantiilor implicite asigurate de stat, au afectat dezvoltarea piatei imobiliare americane.



Evolutia negativa a preturilor obligatiunilor din ultima saptamana contrasteaza cu reactia destul de calma a investitorilor dupa ce scandalul privind anumite erori de contabilitate la cele doua companii a fost facut public in iunie.



Deprecierea actiunilor Freddie Mac pe bursa din New York a depasit chiar si scaderea inregistrata in cazul obligatiunilor, in special dupa ce compania si-a concediat cei trei directori executivi.



Compania a recunoscut ca si-a supraevaluat cu aproape 4,5 mld. $ veniturile obtinute intre 2000 si 2002.



Pe masura ce scandalul se amplifica, investitorii devin din ce in ce mai neincrezatori asupra rezultatului anchetei autoritatilor, si cauta o asigurare ca nu exista si alte probleme de contabilitate la Freddie Mac.



"Piata asteapta cu nerabdare ultimul raport de la noua companie de audit a Freddie Mac cu privire la revizuirea rezultatelor financiare incepand cu anul 2000", a spus Arthur Farank, analist la firma de brokeraj Nomura Securities.



In ultimii trei ani, bancile centrala si-au dublat detinerile de titluri la aceste companii.La mijocul lunii iulie, bancile centrale detineau 184 de mld. $ in titluri de valoare ale acestor companii, fata de 88 mld. $ acum 3 ani."Bancile centrale erau cumparatori importanti ale acestor ttitluri', a mentionat Nancy Vanden Houten, analist la Stone & McCarthy.



Bancile centrale isi plaseaza rezervele valutare in titluri de valoare cu grad de risc scazut.Cele doua cmpanii americane se incadrau in acesta categorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO