Business Internaţional

Bancile de investitii americane fac si desfac companiile europene

06.07.2000, 00:00 12



Banca de investitii americana Goldman Sachs a reusit sa-si devanseze rivala Morgan Stanley Dean Witter in topul celor mai active institutii de consultanta din industria europeana a fuziunilor si achizitiilor, potrivit statisticilor pe primele sase luni ale anului, relateaza Reuters.

Goldman conduce in clasamentul intocmit de Thomson Financial Securities Data la capitolele tranzactii in curs de derulare si tranzactii finalizate, detinand pozitia de consultant financiar in cele mai valoroase operatiuni de fuziuni si achizitii in care a fost implicata o companie europeana, fie ca tinta, fie ca achizitor.

Activitatea din industria europeana a fuziunilor si achizitiilor s-a mentinut la un nivel ridicat in trimestrul al doilea al acestui an, fiind incheiate 3.600 de afaceri, a caror valoare se ridica la 298 miliarde de dolari, in comparatie cu 303 miliarde in primul trimestru.

La nivel global, sectorul fuziunilor si achizitiilor a avut o perioada mai slaba in ultimele trei luni, inregistrand o scadere a numarului afacerilor perfectate cu 32% fata de nivelul record atins in primul trimestru al anului.

Declinul a avut loc in conditiile in care valoarea fuziunilor si achizitiilor derulate in Statele Unite s-a redus la 324 miliarde de dolari, fata de 568 miliarde in primul trimestru.

"Desi piata a intrat intr-o perioada de respiro, mediul de afaceri ramane foarte solid, fiind de asteptat o revenire la nivelurile atinse in prima parte a anului", a declarat Norbert Reiss, seful diviziei europene de fuziuni si achizitii de la Credit Suisse First Boston.

"Foarte multe afaceri se afla in asteptare din cauza instabilitatii ridicate de pe pietele de capital. Imediat ce gradul de predictibilitate al evolutiilor se va imbunatati, va urma un nou val de fuziuni si achizitii", a estimat Reiss.

Goldman Sachs a acordat consultanta in 79 de afaceri in domeniu, cu o valoare totala de 344 miliarde de dolari, in timp ce Morgan Stanley s-a ocupat de 94 de afaceri, valoarea tranzactiilor fiind insa de numai 331 miliarde de dolari.

Marea Britanie s-a mentinut in prima jumatate a anului in pozitia de cea mai importanta piata a fuziunilor si achizitiilor din Europa , cu 50% din afaceri, pe locul al doilea situandu-se Franta, cu numai 15 procente.

Avansul pietei britanice a fost asigurat de fuziunea SmithKline-Glaxo Wellcome, cu o valoarea a tranzactiei de 78 miliarde de dolari, precum si de preluarea de catre France Telecom a operatorului de telefonie mobila Orange, pentru 46 miliarde.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO