Business Internaţional

Băncile prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească au un deficit imens de capital

Băncile prea mari pentru a fi lăsate să se...

Autor: Daniela Stoican

15.10.2014, 00:00 464

Autorităţile de reglementare ar putea cere celor mai mari bănci din lume să îşi majoreze capitalul cu sume uriaşe pentru a acoperi pierderile în cazul în care s-ar prăbuşi. Cele mai mari bănci din lume încadrate în categoria „prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze“ (too big to fail) , de la JPMorgan Chase până la HSBC, au un deficit de capital care ar putea fi de 870 miliarde de dolari, potrivit estimărilor firmei de consultanţă AllianceBernstein sau 273 de miliarde, după previziunile Barclays.

Diferenţa este atât de mare în funcţie de modul cum sunt evaluate activele băncilor în funcţie de riscul la care sunt supuse dacă se întâmplă un eveniment sau altul, potrivit prevederilor Boardului pentru Stabilitate Financiară de la Basel.

„Direcţia este clară şi este clar că vorbim despre sume uriaşe. Este mai puţin clar cum am ajuns aici. Întrebarea este cât de rapid va cere piaţa supunere totală faţă de reguli“, spune Emil Petrov, care conduce divizia de soluţii de capital din Londra a băncii Nomura.

Rolul FSB este de a limita problemele pe care prăbuşirea unei bănci mari le-ar crea în economia mondială, forţând băncile să deţină bonduri a căror valoare să poată fi depreciată pentru a ajuta la recapitalizarea unei bănci insolvente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO