Business Internaţional

Băncile spaniole recurg la artificii pentru a-şi acoperi din pierderi

Băncile spaniole recurg la artificii pentru a-şi acoperi din pierderi

Autor: Catalina Apostoiu

28.10.2010, 23:05 19

Băncile spaniole îşi vând filiale de valoare şi caută sprijinulguvernului pentru a găsi chiriaşi pentru locuinţele executate silitîn cadrul eforturilor de a-şi consolida situaţia pe fondulproblemelor cu care se confruntă, scrie The Wall Street Journal.Printre principalele strategii folosite de bănci se numără vânzareaşi reînchirierea filialelor, ce le permite acestora să înregistrezecâştiguri rapide prin care-şi pot acoperi pierderile. În plus,băncile duc o luptă strânsă pentru depozite.

Recurgerea la astfel de manevre indică faptul că băncile Spanieisunt încă sub presiune deşi au trecut testele de stres europene îniulie, teste ce au întărit încrederea în sector. Costurile pe careacestea le suportă pentru emiterea de obligaţiuni pe pieţe suntîncă ridicate.

Între timp, şomajul de 20% din Spania şi declinul neîntrerupt alpieţei imobiliare au dus la o creştere a creditelor cu probleme dinbilanţurile băncilor, iar creditarea rămâne modestă.

Creditele cu probleme din sistemul bancar spaniol au atins unnou maxim de 102,5 miliarde de euro în august, ceea ce ar puteapune în pericol ratingul de credit al instituţiilor financiare aleţării, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's. Creditelecu probleme au atins cea mai ridicată pondere din totalulcreditelor din 1996, 5,6%, conform agenţiei.

Vânzareaşi reînchirierea de proprietăţi au reprezentat o metodă eficientăpentru bănci de a înregistra câştiguri într-un mediu de businessdificil, spun analiştii. Totuşi, unii analişti spun că aceasta arputea fi o modalitate nesustenabilă de a ţine pierderile departe şiar putea în ultimă instanţă întârzia redresarea sectorului bancarspaniol. De la începutul acestui an, băncile au promovat vigurostranzacţiile cu proprietăţi pe propriile website-uri, oferind înunele cazuri finanţare 100% şi alte facilităţi pentru crediteipotecare în încercarea de a vinde numeroasele proprietăţiacumulate.

Cum piaţa imobiliară rămâne modestă, băncile încearcă acum săînchirieze o parte din locuinţe. Băncile nu sunt nevoite săconstituie la fel de multe provizioane pentru activele închiriate.Guvernul spaniol încearcă să vină în ajutor. Sociedad Publica deAlquiler a fost creată pentru a contribui la găsirea de potenţialichiriaşi cu venituri scăzute pentru apartamentele goale.

Rezultatele pe trimestrul trei raportate până acum de băncilespaniole dezvăluie presiunile la care este supus sectorul. Băncilemijlocii Banco Espanol de Credito sau Banesto, Banco Sabadell şiBankinter au înregistrat toate scăderi ale profiturilor şi creşteriale creditelor neperformante.

Analiştii anticipează probleme similare pentru cele mai maribănci ale Spaniei, BBVA, care a raportat un profit în scădere cu 17procente, până la 1,14 miliarde de euro şi Santander. Aceste băncisunt totuşi mai bine poziţionate pentru a face faţă presiunilorlegate de marje şi credite cu probleme din Spania graţieoperaţiunilor globale.

Totuşi, analiştii spun că ambele bănci sunt aşteptate să anunţepierderi în creştere legate de credite în trimestru. Executiviibancari spun că dificultăţile vor continua o perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO