Business Internaţional

Bancile vad recesiune, producatorii sunt optimisti

29.01.2008, 17:25 9

Bancherii care au luat parte la forumul anual din statiunea elvetiana Davos au afirmat ca riscurile unei recesiuni sunt mult mai mari acum, in vreme ce producatorii sunt increzatori in economia mondiala, scrie Bloomberg.
Principala tema a dezbaterilor de la Davos a fost criza prin care trec Statele Unite ale Americii si eventualitatea unei perioade de recesiune la nivel mondial.
"Exista o diferentiere clara intre cei care lucreaza in domeniul financiar si cei care au ocupatii din industriile mai generale", a declarat Daniel Yergin, presedintele Cambridge Energy Research Associates.
Economistii bancilor Goldman Sachs, Morgan Stanley sau Merrill Lynch au declarat ca anul acesta SUA vor avea parte de prima recesiune dupa cea din 2001. Michael Dell, CEO al companiei Dell, numarul doi mondial la productia de computere personale, este de parere ca nu exista motive de "a intra in panica".
De asemenea, Alan Boeckmann, CEO al Fluor Corporation, a declarat ca "exista intr-adevar o incetinire a dezvoltarii economiei, dar eu nu as incadra aceasta criza la categoria recesiune". In plus, Boeckmann a mai adaugat ca noile contracte si proiecte miniere incheiate cu Asia si America de Sud vor contribui la redresarea economiei.
"Chiar daca Statele Unite stranuta, asta nu inseamna ca intreaga planeta va raci", a declarat Juergen Hambrecht, CEO la BASF, cel mai mare producator de chimicale din lume.
Allen Sinai, economist-sef la Decision Economics din New York a afirmat ca desi incetinirea cresterii economice este o certitudine, recesiunea la nivel mondial nu este inevitabila si ca gradul de risc nu este mai mare de 20%.
China, responsabila pentru 17% din cresterea economiei mondiale anul trecut, va fi cel mai probabil afectata de scaderea exporturilor catre Statele Unite. Economia chineza s-a apreciat cu 11,2% in trimestrul al patrulea al lui 2007, in scadere fata de cresterea de 11,5%, respectiv 11,9% inregistrata in trimestrele anterioare.
Caterpillar, numarul unu mondial in productia de echipamente de constructii, a anuntat cresterea profitului cu 11% pe al patrulea trimestru, datorita cresterii cererii pe pietele emergente care au acoperit incetinirea vanzarilor din Statele Unite. James Owens, CEO al Caterpillar, a declarat in cadrul forumului de la Davos ca "in comparatie cu restul audientei de aici, eu ma situez in partea optimisa".
"Problemele de pe pietele de credit se raspandesc spre sectorul consumatorilor. Este foarte probabil sa asistam la un nou val de probleme, de data aceasta in sectorul creditelor pentru consumatori", a declarat John Thain, CEO al bancii americane Merrill Lynch.
Presedintele diviziei asiatice a Morgan Stanley, Stephen Roach, a afirmat ca recesiunea globala este "pe punctul de a se intampla" si ca nu exista niciun substitut pentru cele 9.500 de miliarde de dolari (6.500 de miliarde de euro) cheltuiti anul trecut de consumatorii americani.
Conform calculelor lui Roach, gospodariile din China au cheltuit anul trecut 1.000 de miliarde de dolari (680 de miliarde de euro), iar cele din India, 650 de miliarde de dolari (441 de miliarde de euro).
"Desi suntem constienti ca economia americana va creste, suntem de asemenea convinsi ca aceasta crestere va fi lenta, iar riscurile au crescut simtitor", a declarat David McCormick, subsecretar al trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO