Business Internaţional

Barack Obama l-a nominalizat pe John Kerry pentru funcţia de secretar de Stat

Barack Obama l-a nominalizat pe John Kerry pentru...

Autor: Ana Borlescu

22.12.2012, 10:06 304

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a nominalizat pe senatorul John Kerry pentru funcţia de secretar de Stat, în locul lui Hillary Clinton, informează AFP.

Barack Obama a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă organizată la Casa Albă.

"Ştiu că veţi fi un formidabil secretar de Stat", a declarat Obama alături de Kerry, remarcând că mandatele de senator de Massachusetts l-au pregătit pentru postul de şef al diplomaţiei americane.

În timpul carierei sale în Senat şi "în calitate de preşedinte al comisiei de Afaceri Externe, John a jucat un rol central în toate marile dezbateri de politică externă de aproape 30 de ani", a remarcat Obama.

"El nu va avea nevoie de multă instruire pentru postul său", a mai spus preşedintele, pentru că Kerry a "câştigat respectul şi încrederea colegilor săi din Senat, democraţi cât şi republicani".

"Aşadar, John, sunt recunoscător că ai acceptat această misiune şi sunt sigur că Senatul va confirma nominalizarea în curând", a concluzionat preşedintele, care a omagiat-o de asemenea pe Clinton. Aceasta din urmă a declarat că nu doreşte să mai rămână în postul său după finalul primului mandat al lui Obama, prevăzut pentru 20 ianuarie.

Decizia lui Obama era aşteptată după ce ambasadoarea la ONU, Susan Rice, a anunţat săptămâna trecută că se retrage din cursa pentru funcţia de şef al Departamentului de Stat.

Candidat la alegerile prezidenţiale din 2004, pe care le-a pierdut în faţa lui George W. Bush, John Kerry, un veteran al războiului din Vietnam înainte de a deveni militant împotriva războiului, este senator de Massachusetts din 1985 şi tocmai a împlinit 69 de ani.

În calitate de şef al puternicei Comisii de Afaceri Externe din Senat, unde i-a succedat actualului vicepreşedinte Joe Biden, el are deja o experienţă solidă în domeniul diplomatic şi a fost emisarul lui Barack Obama în numeroase dosare sensibile, în special în cel privind relaţiile cu Pakistanul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO