Business Internaţional

Barr plateste 2,2 mld. dolari pentru preluarea celui mai mare producator de medicamente din Est

28.06.2006, 19:24 13

Dupa achizitionarea Pliva (Croatia), Barr (SUA) se asteapta la vanzari anuale de 2,5 mld. dolari, va putea intra pe piete est-europene si isi va putea intensifica activitatile pe biogenerice.
Barr Pharmaceuticals a incheiat un acord de achizitionare a companiei Pliva, cel mai mare producator de medicamente din Europa de Est, in schimbul unei sume de 2,2 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro), devansand oferta facuta de compania islandeza Actavis Group, relateaza Bloomberg.
Oferta sub forma de cash de 705 kuna pe actiune facuta de Barr a depasit-o pe cea depusa de Actavis, de 630 de kuna, conform unei declaratii facute publice de Pliva. Echipa de management a companiei Pliva a inceput cautarea unui partener dupa ce Actavis a depus o oferta nesolicitata pentru preluarea companiei pe data de 17 martie.
Barr Pharmaceuticals se asteapta sa atinga o valoare a vanzarilor de 2,5 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro) ca urmare a preluarii companiei Pliva. Achizitionarea Pliva ii va permite companiei cu sediul in Woodcliff Lakes, New Jersey, sa patrunda atat pe piata din Rusia, cat si pe alte piete din Europa de Est. Barr Pharmaceuticals isi va putea in acelasi timp intensifica activitatile pe biogenerice.
Companiile lucreaza la o versiune a medicamentului Neupogen, produs de Amgen, un stimulator al celulelor albe menit sa-i ajute pe bolnavii de cancer.
"Interesul Pliva era legat de posibilitatea de a avansa in domeniul biogenericelor", a declarat Vladimira Urbankova, din cadrul Erste Bank din Praga. Decizia va permite companiei Pliva "sa castige o pozitie intr-un domeniu specializat", a adaugat Urbankova.
Pliva isi va prezenta in mod oficial decizia in fata actionarilor in cadrul adunarii generale a actionarilor ce urmeaza a avea loc in luna august, a declarat Marija Mandic, purtator de cuvant al companiei Pliva. Purtatorul de cuvant al companiei Actavis a refuzat sa comenteze.
In cadrul tranzactiei, compania Barr Pharmaceuticals a primit servicii de consultanta din partea Bank of America Securities, in timp ce Pliva a lucrat cu Deutsche Bank.
"Suntem increzatori ca impreuna ne vom dovedi cele mai mari si mai de succes companii producatoare de medicamente generice din lume, aducand actionarilor beneficii semnificative", a declarat Zeljko Covic, director executiv al companiei Pliva.
In cazul in care oferta sa ar fi avut succes, Actavis ar fi devenit al treilea mare producator de medicamente generice din lume dupa compania israeliana Teva Pharmaceutical Industries si cea elvetiana Novartis.
Analistii estimeaza ca piata medicamentelor generice ar putea atinge o valoare de 100 de miliarde de dolari pana in anul 2010, in contextul in care guvernele si companiile de asigurare sunt in cautare de variante mai ieftine ale medicamentelor de marca.
Patentele pentru medicamente ce inregistreaza vanzari anuale pe plan global de 103 miliarde de dolari vor expira pana in anul 2010, conform companiei de cercetare de piata Datamonitor, cu sediul la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO