Business Internaţional

Basel III, noul cod de legi al lumii financiare, va afecta profitabilitatea băncilor

Basel III, noul cod de legi al lumii financiare, va afecta profitabilitatea băncilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

12.09.2010, 23:15 687

Cei mai importanţi bancheri centrali din lume s-au strâns lasfârşitul săptămânii trecute în oraşul elveţian Basel pentru a sedecide asupra noilor reglementări care vor face industriafinanciară mult mai stabilă.

Cele mai disputate reguli sunt nivelul capitalului de bază şigradul de îndatorare (leverage). Au mai fost luate în discuţie încădouă sisteme de siguranţă. Primul se numeşte "capital conservationbuffer" şi va fi o cerinţă de capital suplimentară, peste capitalulde bază. În cazul în care băncile nu ating ţinta impusă acestuiindicator, organismele de supraveghere au posibilitatea de arestricţiona acordarea de bonusuri, dividende sau răscumpărări deacţiuni.

Al doilea instrument, numit "countercyclical buffer" se vaactiva în momentul în care autorităţile observă apariţiafenomenului de creditare excesivă. El are rolul de a protejabăncile în cazul în care ciclul economic se schimbă brusc şi apareun număr mare de credite neperformante.

Noile reguli vor pune însă presiune asupra băncilor mai fragile,multe dintre care vor fi nevoite să strângă bani de pe pieţe,proces care se poate dovedi dificil din cauza reticenţeiinvestitorilor. Acesta ar putea reprezenta un nou pas în divizarealumii bancare în instituţii solide şi instituţii cu probleme, scrieThe New York Times.

Autorităţile financiare din 27 de ţări, inclusiv Ben Bernanke,preşedintele băncii centrale americane (Fed), şi Jean-ClaudeTrichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, încearcă sădetermine de luni întregi noile constrângeri la care ar urma să fiesupusă industria bancară.

Dezbaterile privitoare la aşa-numitele reguli Basel III ausporit tensiunile de pe pieţe, deja agitate în ultimele săptămânipe fondul problemelor Anglo Irish Bank şi noilor semne de întrebareprivitoare la datoriile suverane din Europa.

Pe termen lung, dacă noile reguli vor funcţiona corect, băncilevor fi mult mai capabile să absoarbă şocuri violente, iar şanseleizbucnirii genului de criză cu care lumea s-a confruntat în ultimiitrei ani vor scădea.

"Sistemul nu mai are capacitatea pentru o nouă rundă debailout-uri, şi nici publicul nu va mai tolera acest lucru", adeclarat Nout Wellink, preşedintele Comitetului Basel pentruSupraveghere Bancară.

În acelaşi timp, însă, noile reglementări vor face sectorulbancar un business mai puţin profitabil. Conform unor predicţii,creşterea economică ar putea avea chiar de suferit dacă băncile îşirestrâng creditarea pentru a constitui rezerve mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO