Business Internaţional

Batalia dintre Reuters si Bloomberg se muta la tribunal

14.07.2003, 00:00 13



Cunoscutul grupul britanic de informatii electronice Reuters a initiat la finele saptamanii trecute o actiune in justitie prin care solicita despagubiri in valoare de milioane de dolari de la compania rivala americana Bloomberg, pe care o acuza de incalcarea drepturilor de autor.
Grupul britanic urmareste sa obtina "un ordin judecatoresc pentru oprirea abuzului si despagubiri" de la Bloomberg, compania controlata de primarul orasului New York, Michael Bloomberg. #leadend#
Reuters acuza Bloomberg de incalcarea patentelor pe care le detine pentru tehnologiile de tranzactionare - elementul central al serviciilor sale oferite industriei globale bancare si de brokeraj, relateaza Financial Times.
"Noi suntem siguri ca nu am incalcat nici un patent si in opinia noastra procesul nu are nici un fundament", a declarat Chris Taylor, purtatorul de cuvant al grupului Bloomberg.
Actiunea in justitie, depusa la un tribunal din New York, sustine ca Bloomberg a incalcat trei patente care apartineau grupului Reuters. Patentele, valabile pe o durata de 17 ani, emise in 1999 si 2001, acopera asa numitele sisteme de compensare (matching systems), care sunt utilizate de traderii de pe piata valutara, in valoare 1.200 de miliarde de dolari, dar si pentru tranzactiile cu actiuni.
"Reuters a investit miliaone de dolari in cercetare si dezvoltare pentru a realiza cea mai performata tehnologie de tranzactionare de pe piata", a mentionat compania intr-un comunicat. "Desi am fi preferat sa nu recurgem la actiunea in justitie, nu putem permite folosirea neautorizata a drepturilor de proprietate intalectuala".
Tom Glocer, directorul general executiv al grupului Reuters, fost avocat in sectorul de fuziuni si achizitii, a autorizat lansarea actiunii in justitie.
Batalia in tribunale urmeaza unei competitii acerbe intre Reuters si Bloomberg pentru controlul sistemelor de tranzactionare si al pietei informatiilor electronice.
Grupul american a acaparat din cota de piata si din vanzarile Reuters, care la inceputul acestui an a lansat un plan de restructurare de 340 de milioane de lire sterline (554 mil.$), dupa de a inregistrat prima piedere anuala de la listarea la bursa, adica din 1984.
Rivalitatea dintre cele doua grupuri s-a accentuat mai ales dupa restrangerea severa a industriei serviciilor financiare.
Subiectul procesului este dezvoltarea de grupul Bloomberg a unui sistem de tranzactionare denumit PowerMatch, care, potrivit Reuters, incalca drepturile sale de proprietate intelectuala asupra sistemelor de tranzactionare automate. Divizia de piete valutare a grupului britanic, care genereaza  in jur de 300 de lire sterline din totalul veniturilor, a fost puternic afectata de expansiunea grupului Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO