Business Internaţional

Batalia pentru petrolul irakian se duce intre giganti

25.02.2008, 20:45 13

Mai bine de 70 de companii internationale si-au depus candidatura pentru licitatiile care urmeaza sa aiba loc in Irak pentru preluarea operatiunilor de exploatare si prelucrare a petrolului, scrie International Herald Tribune.
Concesionarea rezervelor energetice este considerata una dintre masurile vitale pentru reconstructia tarii, sustin surse din cadrul ministerului pentru resurse energetice.
Irakul este una dintre cele mai bogate state in resurse energetice, in special petrol, insa, in ciuda costurilor extrem de scazute de exploatare, doar un procent mic din zacaminte sunt exploatate.
De ani buni, o multime de companii internationale au tot incercat sa puna mana pe resuersele energetice irakiene, insa fara succes. Printre companiile care s-au aratat interesate de preluarea operatiunilor de exploatare se numara Royal Dutch Shell, Total, Repsol, ConocoPhillips, BP sau StatoilHydro.
"Vom analiza foarte atent orice propunere venita din partea companiilor", a declarat Asim Jihad, purtatorul de cuvant al ministerului pentru resurse energetice.
In prezent, Irak produce 2,3 milioane de barili de petrol zilnic, o productie extrem de mica, daca tinem cont ca rezervele de petrol declarate ale Irakului sunt de 115 miliarde de barili.
Doar rezervele Arabiei Saudite si ale Iranului sunt mai mari de atat.
Surse oficiale din cadrul ministerului sunt de parere ca sectorul energetic din Irak ar avea nevoie de investitii de peste 75 de miliarde de dolari ca sa ajunga operational 100%.
Cu toate acestea Irakul nu a facut publice si ce campuri petroliere va scoate spre concesionare, sau conditiile de concesionare ale acestora.
Orice s-ar intampla insa, lucrarile de exploatare ale acestor zacaminte nu pot incepe pana cand guvernul irakian nu adopta o lege referitoare la exploatarea zacamintelor petroliere.
Disputele si tratativele dintre politicienii irakieni privind adoptarea unei legi energetice, prin care sa se stabileasca modalitatea de redistribuire a veniturilor incasate de pe urma concesionarii zacamintelor de petrol catre regiunile tarii, au dus si la tensionarea relatiilor diplomatice internationale.
Dar cea mai mare problema in Irak este securitatea. Spre exemplu, compania energetica britanica BP a anuntat ca nu intentioneaza sa trimita personal propriu pentru operatiunile din Irak, pana cand problema securitatii nu se imbunatateste.
In schimb, compania a anuntat ca ar fi dispusa sa opereze cu muncitori de pe piata autohtona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO